Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. július 16., kedd

Bableves füstölt oldalassal és gyufa tésztával

Korábbi bejegyzésemben már említettem, hogy ez is az egyik favorit kaja nálunk, ipari mennyiségben készül, és ha napokig ennénk, akkor sem unnánk meg. Amikor Dorka lányom kicsi volt és kérdeztem, hogy mit főzzek, a válasz többnyire ez volt:"bablevest...":))

Hozzávalók:

fél kg szárazbab
30 dkg füstölt oldalas
1 fej hagyma
2 nagy sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
fél paradicsom

rántáshoz:

8 gerezd fokhagyma
kevés olaj
2 evőkanál liszt
2 evőkanál őrölt pirospaprika

Elkészítése:

A babot beáztatjuk pár órával azelőtt, hogy feltennénk főni. Kevés lével feltesszük főni, majd ha felforrt, leöntjük az első levét. Ezt azért szoktam így csinálni, hogy ne fújjon annyira.

Leszűrjük, hozzátesszük a kockára vágott hagymát, a négy felé vágott répákat, az oldalas darabokat, és felöntjük vízzel. Rátesszük a kukta tetejét, és nagy lángon főzzük, amíg fel nem forr. Ha felforr takaréklángon főzzük egy órán keresztül, majd levesszük a tűzről. Megvárjuk, amíg a kukta kihűl, és leeresztjük a szelepet, utána vegyük csak le a tetejét.

Átöntjük nagyobb fazékba, felengedjük vízzel, és újra forraljuk. Elkészítjük a rántást: kevés olajon megpirítjuk a zúzott fokhagymát, belekeverjük a lisztet, majd a tűzről levéve a piros paprikát, és belekeverjük a levesbe.

Felforraljuk újból a levest, és már kész is.

Gyufa tésztával tálaljuk. Ennek elkészítését a halászlés bejegyzésemben leírtam...:)




Nincsenek megjegyzések: