Az az én nagy "szerencsém", hogy kis családom "cseppet sem válogatós"....ami az egyiknek jó, az a másiknak tuti nem....és fordítva. Ezért nálunk többnyire többféle étel kerül az asztalra, hogy mindenki megtalálja a saját szája íze szerinti meleg fogást. A nokedliből is két félét készítettem...így ebben a formában mindenki elégedett...:)
Hozzávalók a nokedlihez:
50 dkg liszt
2 tojás
1 teáskanál só
5 dl víz
Tojásos változathoz:
1 nagy fej hagyma
étolaj
10 dkg füstölt szalonna
só
3 tojás
Paprikás változathoz:
1 nagy fej hagyma
étolaj
2 vőkanál őrölt piros paprika
só
2 dl víz
Elkészítése:
Az alapanyagokból közepesen lágy masszát keverünk (tálban, fakanállal). Nem kell túlságosan kidolgozni a tésztát.
Bő, lobogó, sós vízben kifőzzük a galuskát nokedliszaggató segítségével, beleszaggatjuk a nokedlit a vízbe.
Amint feljönnek a víz felszínére, szűrővel kivesszük és tálba tesszük a kész galuskákat.
Elkészítjük először a tojásos verziót: a szalonnát kockára vágjuk, kevés olajon lesütjük a zsírját, majd kivesszük a pörcöket, és beletesszük a kockára vágott vöröshagymát. Amikor megpirult, beleforgatjuk a nokedli felét. Ha átmelegedett a tészta, ráöntjük a felvert, megsózott tojásokat,
Jöhet a paprikás verzió: Pörkölt alapot készítünk: a kockára vágott hagymát olajon megpirítjuk, megsózzuk, majd a tűzről levéve rátesszük az őrölt paprikát. Felöntjük vízzel, majd visszatesszük a tűzre, és kevergetés mellett besűrűsítjük egy picit. Belekeverjük a nokedli másik felét is.
Kovászos uborkával, vagy uborka salátával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése