Gyerekkoromban nem gazdagította kedvenc ételeim táborát ez a főzelék. Otthon mindig kapor nélkül készült, mondván, hogy a felmenőim nem szeretik ezt a markáns ízű fűszert...nagyon sokáig jómagam is abban a hitben éltem, hogy nem szeretem a kaprot, annak ellenére, hogy sosem kóstoltam...
Lássuk be, nem sok gyerek van, aki nem szívesen eszi a tökfőzeléket, akár kaporral, akár nélküle készül...a miértjére még nem sikerült rájönnöm...
Aztán amióta először kóstoltam kapros ételt, azóta állandó lakójává vált a konyhámnak, és elképzelni nem tudnám ma már, hogy kapor nélkül készítsem el ezt a főzeléket...:-)
Hozzávalók:
1 közepes tök legyalulva
1 fej vöröshagyma
1 nagy csokor friss kapor
8 dl tej
3 evőkanál liszt
2 teáskanál őrölt piros paprika
1 kis doboz tejföl
2 teáskanál ecet
Só ízlés szerint
Étolaj
Elkészítése:
A tököt a karikára vágott hagymával együtt besózzuk, hagyjuk állni 10 percet, hogy levet engedjen, majd jól kinyomkodjuk.
Olajból, lisztből, piros paprikából rántást készítünk, beletesszük a kinyomkodott hagymás tököt, hozzáadjuk az aprított kapor felét, öntünk hozzá a tejből.
Közepes lángon folyamatosan kevergetve apránként adjuk hozzá a tejet, a végén a belekeverjük a tejfölt, az ecetet, és a kapor másik felét. Ízlés szerinti sómennyiséggel ízesítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése