Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. szeptember 6., péntek

Gyufatészta

Nagy tésztakedvelő famili vagyunk, így elég gyakoriak nálunk a tésztás kaják...tudom, hogy nem a legegészségesebb köret, de hát mit csináljunk...nagyon szeretjük. Minden féle fajtát, de leginkább ez a nyerő... Így hát mindig hatalmas adagot gyúrunk, ha véletlenül maradna, mehet a fagyra, hogy vészhelyzetben legyen mihez nyúlni...:-) 

Nagyon nem is mérjük a lisztet, amikor készül a tészta, hanem úgy számoljuk ki, mekkora adag legyen, hogy hányan vagyunk...ahány fő, annyi merőkanál liszt...persze ez függ attól is, mekkora az a merőkanál, illetve ki mennyire tésztás...mi nagyon...:-) 

Azt szokták mondani, hogy 10 dkg lisztenként kell 1 tojás, mi annyit nem használunk, egyrészt drága a tojás, kevesebből is ugyanolyan jó, másrészt nagyon kemény lesz a tészta és sokkal nehezebb lesz kisodorni...:-) 

A halászlé elengedhetetlen kelléke ez mifelénk, de a pörkölteket, bablevest, savanyú krumpli levest is ilyen tésztával készítjük. Úgyhogy arra gondoltam, mindenképpen megérdemel egy önálló bejegyzést...:-) 



Hozzávalók 5 főre:

5 merőkanál liszt
3 tojás
Kevés só
Annyi víz, hogy összeálljon a tészta

Elkészítése:

A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát, gombócot formálunk belőle. Lisztezett gyúródeszkára tesszük a gombócot, és a tállal, amiben gyúrtuk, letakarjuk kb 20 percre. Erre azért van szükség, hogy puhuljon, és majd könnyebb legyen sodorni. 2-3 mm vastagságú kör alakra sodorjuk.


Pihentetjük egy kicsit, majd feldaraboljuk a tésztát keresztben kb 4-5 cm széles csíkokra. Ezeket a csíkokat egymás tetejére tesszük, és így vágjuk fel a tésztacsíkokat gyufaszálhoz hasonló méretű hasábokra.



Lobogó sós vízbe dobjuk, és amikor feljött a minden tészta a víz tetejére, akkor szűrhetjük le. Leszűréskor hideg vízzel jól öblítsük át addig, amíg kihűl, hogy ne legyen mászkos.


Nincsenek megjegyzések: