Igen régi magyar étel, számtalan változata ismert, én ma a paprikás verziót készítem, azaz, nem sűrű, hanem hosszabb lével főzöm. Nem lesz ízetlen attól, hogy nem olyan sűrű szaftos, ne ijedjünk meg...:-) Egészen más az íze ebben a formában...de mindkettőt szeretem. A gyerekek viszont jobban szeretik, mert nem kell vadászni a levet...:-)
Hozzávalók:
1 kg marha lábszár
2 nagyobb fej hagyma
1 tv paprika
1 paradicsom
Kevés olaj
2 csapott ek őrölt piros paprika
2 szem krumpli
2 gerezd fokhagyma
Só ízlés szerint
A galuskához:
20 dkg liszt
2 tojás
Pici só
Annyi víz, hogy egész sűrű, vágható tészta állaga legyen
Elkészítése:
A kockára vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, beletesszük a tv paprikát, paradicsomot, majd a felkockázott húst. Fehéredésig pároljuk, ezután mehet rá a piros paprika.
Mivel mi paprikást főzünk, bő lével engedjük fel, nem sűrű szaftos pörköltet kapunk.
Puhára főzzük a húst alacsony lángon. Az, hogy mennyi idő alatt puhul meg, a marha korától függ...ha öregebb, nyugodtan számolhatunk rá 3-4 órát.
Amikor megpuhult, beletesszük a hasábra vágott krumplit, és még 20 percig tovább főzzük, amíg megpuhul a krumpli is.
A galuskához a hozzávalókat fakanállal összekeverjük. Az így kapott sűrű tésztából vágódeszkára teszünk egy darabot, és késsel lobogó vízbe szaggatjuk.
1 kg marha lábszár
2 nagyobb fej hagyma
1 tv paprika
1 paradicsom
Kevés olaj
2 csapott ek őrölt piros paprika
2 szem krumpli
2 gerezd fokhagyma
Só ízlés szerint
A galuskához:
20 dkg liszt
2 tojás
Pici só
Annyi víz, hogy egész sűrű, vágható tészta állaga legyen
Elkészítése:
A kockára vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, beletesszük a tv paprikát, paradicsomot, majd a felkockázott húst. Fehéredésig pároljuk, ezután mehet rá a piros paprika.
Mivel mi paprikást főzünk, bő lével engedjük fel, nem sűrű szaftos pörköltet kapunk.
Puhára főzzük a húst alacsony lángon. Az, hogy mennyi idő alatt puhul meg, a marha korától függ...ha öregebb, nyugodtan számolhatunk rá 3-4 órát.
Amikor megpuhult, beletesszük a hasábra vágott krumplit, és még 20 percig tovább főzzük, amíg megpuhul a krumpli is.
A galuskához a hozzávalókat fakanállal összekeverjük. Az így kapott sűrű tésztából vágódeszkára teszünk egy darabot, és késsel lobogó vízbe szaggatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése