Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. szeptember 12., csütörtök

Stíriai metélt

Sosem csináltam még korábban, csak halvány emlékképeim derengenek gyerekkoromból, és akkor sem volt túl gyakran...agyaltam először a miértjén, de aztán hamar rájöttem az okára: elég macerás...de azért egy évben egy alkalmat úgy gondolom mindenképp megérdemelne a kis nudlik gyártása...:)

Aztán a következő kérdés, ami megfogalmazódott bennem, az az volt, hogy ez vajon milyen kategória? Desszert, vagy sütemény, hiszen sütni is kell!? Elnézést a tudatlanságomért, azoktól, akik nálam okosabbak-e téren, vagy jobban ismerik ezt a nagyon finom édes tésztás ételt....végül úgy döntöttem, mi desszertként fogjuk fogyasztani, így ebben a blogban kapott helyet, nem a sütemények között...:)

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg túró
25 dkg liszt
2 tojás
1 kk só

A krémhez:

4 tojás
20 dkg cukor
20 dkg margarin
2 dl tejföl
1 cs vaniliás cukor
Fél citrom héja

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, gombócot formázunk belőle. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 2-3 mm vastagra sodorjuk, metélteket vágunk belőle. Loogó vízben kifőzzük.

A krémhez a tojásokat ketté választjuk,  a sárgáját robotgéppel kikeverjük a cukorral, vaniliás cukorral, citromhéjjal és a margarinnal. Belekeverjük a tejfölt, majd a már megfőtt metéltet. Legvégén összekeverjük a tojáshabbal.

Egy hőálló jénait megkenünk margarinnal, megszórjuk zsemlemorzsával, és beleöntjük a metéltet. 200 fokos sütőben kb fél órát sütjük.






Nincsenek megjegyzések: