Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. szeptember 11., szerda

Szilvásgombóc

Már javában itt a szilva szezon, és még nem főztem szilvásgombócot...nincs ez rendjén így, mert minden szezonban legalább egyszer terítékre kell, hogy kerüljön...

Úgyhogy, miután megint itt egy vödörnyi friss szilva, úgy gondoltam, egyéb használható ötlet híján itt az alkalom...egyetlen problémám van vele: nem túl diétás kaja, de egy évben egyszer...:-)  

Van, aki desszertként eszi, nálunk ez a főételek táborát erősíti, de nézzük mindjárt a jobb oldalát: legalább desszertről nem kell gondoskodni...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg krumpli /ez nálam 4 szem volt/
25 dkg liszt
2 tk só
1 tojás
10 szem szilva
Cukor
Fahéj
Rum aroma
2 ek olaj
20 dkg zsemlemorzsa

Elkészítése:

A kockára vágott krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük, krumplinyomóval pépesítjük. Hozzáadjuk a sót, lisztet és a tojást, és összeállítjuk a tésztát. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 2-3 mm vastagra sodorjuk, majd 5x5-ös négyzetekre vágjuk.

A szilvát kimagozzuk, félbevágjuk, meglocsoljuk rum aromával, és mindegyik kis tésztanégyzetbe egy fél szilvát teszünk.  Minden szilva közepébe teszünk egy kk cukrot és egy késhegynyi fahéjat, majd összegombócoljuk őket. Lobogó vízben kifőzzük a gombócokat, ha feljön mind a víz tetejére.

Egy teflon lábosba beleöntjük az olajat és a zsemlemorzsát és egy csipet sót, és közepes lángon megpirítjuk. Ebbe merjük bele az időközben megfőtt gombócokat, megforgatjuk benne őket, és egy jénai tálba tesszük. Fahéjas porcukorral tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések: