Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. október 17., csütörtök

Csikós tokány

A tokánykészítés folyamata nálam úgy zajlik, hogy először is odáig eljutok, hogy tokány lesz a kaja...előveszem a húst, vöröshagymát, fokhagymát, szalonnát, ami ugye alap ennek az ételnek az esetében. 

Majd elkezdem a szokásos módon: zsírjára sütöm a szalonnát, és közben agyalok, hogy milyen tokány is legyen, mi van itthon....mire eljutok odáig, hogy a húst is belerakom a hagymára, többnyire kitalálom...hát így történt ez ma is...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg sertés lapocka csíkokra vágva
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 tv paprika
1 paradicsom
3 szelet kenyérszalonna
1 púpos tk őrölt piros paprika
3 dl víz
2 ek tejföl
1 csokor friss petrezselyem
Só,bors ízlés szerint


Elkészítése:

A kenyérszalonnát kockára vágjuk, és kisütjük a zsírját. Ha füstölt szalonna van otthon, az is jó, csak ebben az esetben kell mellé egy kevés olaj is. Leszedjük a pörcöt, és a zsírba beleöntjük a kockára vágott vöröshagymát, a felkockázott paprikát és a paradicsomot. Dinszteljük pár percig, aztán mehet bele a hús. Rázúzzuk a fokhagymát, és fedő alatt közepes lángon pároljuk amíg levet ereszt. Ekkor belekeverjük a piros paprikát, és felöntjük 2 dl vízzel.

Fedő alatt alacsony lángon puhára főzzük. Ha nagyon elfőli a levét szükség szerint a maradék 1 dl vizet beleönthetjük. Amikor megpuhult, belekeverjük a tejfölt és a felaprított petrezselymet. Sóval, borssal ízesítjük.

Tálalható tésztával, tarhonyával rizzsel, ki mivel szereti...:-)



Nincsenek megjegyzések: