Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. december 3., kedd

Hársfa tea

A tél beköszöntével megkezdődött nálunk a különféle meghűléses betegségek sorozata, ami alatt azt kell érteni, hogy a nagylányom hazahozza az oviból es szépen megfertőzi a picit és vele együtt mindenki mást...mire kilábalnánk belőle, "visszaadjuk" Dorkának és így elpingpongozgatunk tavaszig...

A gyerekeknél ez szinte megoldhatatlan, ritkaság számba megy, hogy megússzuk gyógyszer nélkül, de magamat gyógyteával igyekszem kikúrálni, amikor csak lehetsèges...

Az ilyen náthás, torokfájós, meghűléses megbetegedésekre nagyon jól bevált nálam a hársfa tea. Kizárólag saját magunk által begyűjtött és szárított hársfa virágból készítem.

Az íze nagyon finom édes, erős még illatú.



Betakarítása:

A hársfa nyáron, június végétől július végéig virágzik, a viragszüret kb két hétig tart, akkor szedjük, amikor már szinte mindegyik virág teljesen kinyílt. Legyünk azonban nagyon óvatosak, mert szeretik ellepni a méhecskék.

A leszedett virágokat aztán megszárítjuk, és zárt üvegben tároljuk.  Egy évnél tovább nem tanácsos tárolni, mert a bennük lévő illóanyag az állás során párolog. Próbáljuk tehát belőni az éves fogyasztást, és ennek megfelelő mennyiségű virágot szüreteljünk.

Gyógyhatásai:

A meghűléses megbetegedések mellett számos betegségre is gyógyír, többek között

  • Nyugtató hatással van az idegrendszerre
  • Álmatlanság esetén is használják
  • Elősegíti a hörgői váladék eltávolítását
  • Segíti az emésztést
  • Erősíti a gyomrot
  • Gyerekek megnyugtatására fürdővízbe téve
  • Mandulagyulladás kezelésére szódabikarbónával keverve toroköblítőként is hatásos
  • Karikás szemre borogatásnak


Elkészítése:

Nátha, torokfájás esetén:

Egy bögre forró vízhez 10 grammnyi szarított virágot adunk, majd állni hagyjuk benne kb 10 percig mielőtt leszűrjük...így készítjük belőle a teát. Ízlés szerinti mennyiségű cukorral vagy mézzel fogyasztjuk.

Toroköblítőként:

2 dl vízhez 20 g szárított virágot és egy fél kk szódabikarbónàt adunk, meleg teából készítsük el, így növelhető a hatékonysága.

Fürdőként:

3 liter vízhez adjunk 500 g szárított viragot és leszűrés után ezt adjuk a fürdővízhez, amiben minimum 15-20 percig kell fürdőt venni.

Nincsenek megjegyzések: