Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. augusztus 30., péntek

Sovány kacsamáj fokhagymás sült krumplival

Már tegnap este azon tanakodtam, mit is főzzek ma ebédre...segítség híján nem jutottam előrébb...eljött a reggel, és még mindig  fogalmam sem volt,mi kerüljön ma az asztalra.

Végül kinyitottam a fagyasztót, hogy körülnézzek...megakadt a szemem egy zacskó "csirkemájon" és már jött is az isteni szikra....resztelt máj. Mindkét gyerek szereti, el sem hittem, hogy találtam olyat, ami végre mindenkinek jó. 

Igen ám, de nem volt már idő rá, hogy rendesen kiolvadjon, így a főzés közepén jöttem rá, hogy kacsamájat vettem ki...

Mindegy most már, ezt jól elszúrtam, ez egy ilyen nap...resztelt kacsamájat eszünk...ráadásul egészben...mivelhogy a csirkemájat nem szoktam feldarabolni, amikor resztelt májat készítek.

A receptet most csirkemájra írom, mert véleményem szerint azzal a legjobb...

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
Kevés olaj
4 tk őrölt piros paprika
Só, bors ízlés szerint

A krumplihoz:

6 szem krumpli
Kevés olaj

6 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, levesszük a tűzről és belekeverjük az őrölt paprikát. Felöntjük egy kevés vízzel, majd mehet bele a máj és a fokhagyma.

Figyeljünk rá, gyorsan megfő, ne főzzük túl, mert kemény lesz...a végén ízesítjük sóval, borssal.

A krumplit meghámozzuk, hasábra vágjuk, tepsibe tesszük, meglocsoljuk olajjal, megszórjuk sóval.

200 fokos sütőben puhára sütjük. Közben egy pohárkába zúzzuk a fokhagymát, felöntjük annyi vízzel, hogy éppencsak ellepje.

Amikor a krumpli megpuhult, meglocsoljuk a fokhagymás vízzel, és pirulásig visszatesszük a sütőbe.

Kacsamájas változat



2013. augusztus 29., csütörtök

Spagetti

...ami nálunk inkább a spagetti és a makaróni ötvözete, egy kis hazai tuninggal, de mi így szeretjük.

Nem utolsó szempont persze az sem, hogy nagyon gyorsan elkészíthető...és bármennyire is egyszerű gyorskaja, még sosem maradtam vele szégyenben, mindig sikert aratott.:-) 

Hozzávalók:

50 dkg sertés lapocka darálva
1 fej hagyma
Kevés olaj
2 tk őrölt piros paprika
Ízlés szerint pizza fűszerkeverék
1 doboz konzerv gomba
1 zacskó knorr milánói alap
3 dl víz
Bors, ketchup ízlés szerint
Reszelt sajt

Egy marék spagetti tészta

Elkészítése:

A hagymát sóval kevés olajon megpirítjuk, beletesszük a húst, és fehéredésig pároljuk, majd mehet rá a piros paprika, ezzel jól összekeverjük, jön a gomba, az alap por és a víz...újraforrástól számítva főzzük még öt percig.

Tálaláskor reszelt sajtot szórunk rá...


2013. augusztus 27., kedd

Túrós csusza

Gyerekkoromban mindig édesen ettem a túrós csuszát, és nem tuttam megérteni, hogy miért is jó szalonna pörccel...a most 6 éves lányom már évek óta rájött arra, amire nekem csak felnőtt koromra sikerült: a túrós csusza szalonna pörccel az igazi, akár főételként, akár köretként fogyasztjuk...:-) 

Hozzávalók:

1 zacskó csusza tészta
25 dkg túró
1 doboz tejföl
10 dkg füstölt szalonna

Elkészítése:

A tésztát sós vízben kifőzzük, hőálló tálba tesszük. A kockára vágott szalonnát gulyásos tálban lefedve mikróban pár perc alatt zsírjára sütjük. Ezzel a módszerrel nem lesz szalonna-szag a lakásban.

A túrót a tésztára morzsoljuk, meglocsoljuk tejföllel, és a szalonna levével, végül rászórjuk a pörcöt.

200 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütjük.




2013. augusztus 25., vasárnap

Töltött krumpli

Eléggé megosztó köret ez minálunk....nem mindenki rajong annyira a brokkoliért, mint én, ezért sajnálatos módon ritkán kerül az asztalra.

Kezdek már agyalgatni, hogy mivel is helyettesíthetném, amit mindenki szeret, mert jó lenne kicsit gyakrabban enni ezt....tudom, hogy akkor már nem ugyanaz, de ha sikerülne találnom valamit, talán hasonló remekmű születhetne....

Nem mindennapi, különleges, ugyanakkor könnyen elkészíthető....ráadásul óriási ízélmény....kell ennél több???

Hozzávalók:

6 nagyobb szem krumpli
35 dkg brokkoli
12 dkg füstölt szalonna
2 gerezd zúzott fokhagyma
10 dkg natúr krémsajt
20 dkg reszelt trappista
Só, bors, fokhagyma granulátum ízlés szerint

Elkészítése:

A krumplikat jól megmossuk, villával megböködjük, beletekerjük alufóliába. 200 fokos sütőben kb egy óra alatt puhára sütjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A brokkolit puhára főzzük, villával összetörjük, beletesszük a felkockázott sonkát, a krémsajtot, sót, borsot, fokhagymát és a granulátumot.

Ha a krumpli megpuhult, megvárjuk, amíg kihűl, hosszában ketté vágjuk,nés a közepét óvatosan kikaparjuk. Belekeverjük a töltelékbe, és megtöltjük vele a krumplikat. 

Reszelt sajtot szórunk rá, és mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe 20 percre pirulni...:-) 





Búbos hús

Gyerekkorunkban volt egy kis füzetünk a tesómmal, amit akkor vettünk elő, ha anyu kérdezte, hogy mit főzzön, és éppen nem jutott eszünkbe semmi....ugyanis ebben az okos füzetben abc sorrendben felsorolás szerűen írtuk be az általunk kedvelt kajákat...ezzel az étellel indult a lista, úgyhogy erről mindig a kis füzet és a lista jut eszembe...:-) 

Több okból is szeretem ezt a kaját....egyrészt különböző húsokból, többféle "búbbal" azaz töltelékkel variálható, szóval ezerarcú...és nem is sok a macera vele.

Hozzávalók:

1 kg sertés comb szeletelve
2 csirkemáj
1 kisebb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 áztatott száraz zsemle
1 csokor friss petrezselyem
1 evőkanál bors, ízlés szerint lehet kevesebb is
Só ízlés szerint
Kevés olaj
2 dl víz
15 dkg sajt

Elkészítése:

A hús szeleteket meglocsoljuk az olajjal, felöntjük a vízzel és puhára pároljuk.

Közben elkészítjük a búbnak valót...a vöröshagymát, fokhagymát, csirkemájat és a hús szeletelésénél leeső hús darabokat aprító géppel felaprítjuk. Az áztatott zsemlét kinyomkodjuk, hozzáadjuk a májas töltelékhez a petrezselyemmel, és a borssal együtt.

Ha megpuhult a hús, tepsibe tesszük, meglocsoljuk azzal a lével, amiben párolódott, rápakoljuk a tölteléket, és 200 fokos sütőben kb 20 perc alatt pirosra sütjük.

Kivesszük a sütőből, megszórjuk reszelt sajttal.



2013. augusztus 22., csütörtök

Lencseleves

A néphiedelem szerint ez is újévi kaja, mondván, hogy ha január 1-én ezt az aprószemű hüvelyest fogyasszuk, akár leves, akár főzelék formájában, az szerencsét és gazdagságot hoz a következő évre....nos, ez nálunk eddig nem jött be....ennek ellenére nagyon kedvelt leves ez a családom körében, olyannyira, hogy egytálételként csináljuk, általában valami féle kelttészta van mellette...merthogy annyira tartalmas, és laktató, hogy főétel már senkinek sem hiányzik utána...:-) 

Hozzávalók:

40 dkg lencse
1 fej vöröshagyma
2 nagy sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 paradicsom
4 friss babérlevél
Só, vegeta ízlés szerint
15 dkg lecsókolbász
20 dkg füstölt virsli
1 szál füstölt kolbász

A rántáshoz:

1 fej fokhagyma
3 teáskanál liszt
3 teáskanál őrölt piros paprika
Kevés étolaj

A csipetkéhez:

10 dkg liszt
1 tojás
Csipet só

A tálaláshoz:

Tejföl
Petrezselyem

Elkészítése:

A lencsét, a karikára vágott zöldségeket, a kockára vágott vöröshagymát és a babérlevelet felöntjük bő vízzel, és közepes lángon főzzük.

Amikor már majdnem puha, elkészítjük a rántást, kevés olajon megpirítjuk a fokhagymát, majd a lisztet is hozzátéve pirítjuk még egy kicsit...végül a tűzről levéve hozzáadjuk a piros paprikát, és az így elkészült rántást a levesbe keverjük.

Rántással együtt tovább főzzük. Közben elkészítjük a csipetkét. A hozzávalókból gombócot gyúrunk, majd picit kisodorjuk, cikkekre vágjuk, majd a cikkeket lisztbe forgatva elcsipkedjük.

Beledobjuk a karikára vágott lecsókolbászt, virslit és füstölt kolbászt, majd mehet bele a csipetke is.

Amikor mind feljön a tetejére, levehetjük a tűzről. Tálaláskor friss aprított petrezselymet, és tejfölt teszünk hozzá.




2013. augusztus 21., szerda

Levendulás limonádé

Megint tanultam valamit....kb egy vödörnyi levendula éldegél a kertben, és szerencsére évről évre egyre csak terebélyesedik a bokor...valószínűleg azért, mert eddig még nem tudtuk, hogy a számos gyógyhatása mellett limonádé is készíthető belőle...azt tudtam, hogy sok mindenre jó, de addig még nem jutottam el, hogy végiggondoljam, hogyan is tudnám én ezt hasznosítani...?



Több se kellett, ahogy hazaértem, már neki is álltam limonádét készíteni levendulából....még ki sem hűlt, melegen megkóstoltam, és az íze kísértetiesen hasonlított a borsmenta teára, amit gyerekkoromban nagyon szerettem, és ezért gyakran ittunk is, úgyhogy arra gondoltam, milyen jó lesz ez így ebben a formában, melegen teának, amikor pedig kihűlt, limonádénak....aztán eszembe jutott, hogy idén már aligha, mert leágazóban a szezon, de jövőre, ha nyílik megint, és hozzáférek a méhektől, mindenképp...:-) 

Hozzávalók:

1 kis csokorlevendula virág
0,5 l meleg-,1 l hideg víz
Cukor ízlés szerint
1 citrom leve

Elkészítése:

Fél liter vizet felforralunk, és leforrázzuk vele a levendulát. Hagyjuk aggódni kb 10 percig, leszűrjük, hozzáöntjük a hideg vizet, citrommal, cukorral ízesítjük.

Úgy is csinálhatjuk, hogy az összes vizet felforraljuk, és melegen teaként isszuk, ha kihűlt limonádéként...:-) 


Jókai bableves

Korábban említettem már, hogy mekkora egy bableves-rajongó banda vagyunk...így aztán, már nem, mintha megunnánk, de a változatosság gyönyörködtet alapon többféle verzióban is elkészítjük...legyen az száraz, vagy fejtett, csülkös, vagy gulyás...ma a Jókai verzió van soron...:-)

Hozzávalók:


50 dkg szárazbab
1 szál füstölt kolbász
1 fej hagyma
2 nagy sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 paradicsom


rántáshoz:

8 gerezd fokhagyma
kevés olaj
2 evőkanál liszt
2 evőkanál őrölt pirospaprika

a tálaláskor:

tejföl

Elkészítése:

A babot beáztatjuk pár órával azelőtt, hogy feltennénk főni. Kevés lével feltesszük főni, majd ha felforrt, leöntjük az első levét. Ezt azért szoktam így csinálni, hogy ne fújjon annyira.

Leszűrjük, hozzátesszük a kockára vágott hagymát, a négy felé vágott répákat, kolbász karikákat, és felöntjük vízzel. Rátesszük a kukta tetejét, és nagy lángon főzzük, amíg fel nem forr. Ha felforrt takaréklángon főzzük egy órán keresztül, majd levesszük a tűzről. Megvárjuk, amíg a kukta kihűl, és leeresztjük a szelepet, utána vegyük csak le a tetejét.

Átöntjük nagyobb fazékba, felengedjük vízzel, és újra forraljuk. Elkészítjük a rántást: kevés olajon megpirítjuk a zúzott fokhagymát, belekeverjük a lisztet, majd a tűzről levéve a piros paprikát, és belekeverjük a levesbe. Felforraljuk újból, és már kész is.  Tejföllel meglocsolva tálaljuk.







2013. augusztus 20., kedd

Mákos guba vanilia sodóval

A mákos guba nagyon könnyen, és gyorsan elkészíthető édesség. Valahol olvastam, hogy ez az édesség az újévhez kötődik, mondván, hogy a sok apró mákszem sok pénzt, és szerencsét hoz az új évben. Ennek ellenére, bár nem túl gyakori desszert nálunk (sajnos), sosem újévkor készítjük el.

Egyetlen módon rontható el, véleményem szerint, mégpedig úgy, ha kevés benne az anyag, és száraz. Sodóval azonban elronthatatlan....az igazán finomságos borsodóval lenne, de mivel gyerekek vannak a háznál, maradunk a vanilia sodónál...:-)

Hozzávalók:

10 kifli
1 l tej
10 dkg margarin
15 dkg mák
15 dkg cukor (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
Aki szereti, mazsolát tehet bele
1 citrom reszelt héja

A sodóhoz:

0,5 l tej
1 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
3 tojássárgája
1 csomag valiliás cukor (vanilia rúddal lenne az igazi, úgyhogy ha van otthon, feltétlenül az kerüljön bele...:-)

Elkészítése:

A kifli karikára vágjuk, hagyjuk pár órát szikkadni. A forró tejben felolvasztjuk a margarint és leforrázzuk vele a kiflikarikákat.

A mákot a cukorral együtt ledaráljuk, majd beleforgatjuk a margarinos tejben megáztatott kiflikarikákat.

Jénai tálba tesszük, majd 200 fokra előmelegített sütőben megpirítjuk.

Elkészítjük a vanilia sodót. 4 dl tejet felteszünk forrni a vaniliás cukorral. Közben a tojássárgáját a liszttel és a cukorral és a maradék 1 dl tejjel simára keverjük. A meleg tejből hozzáteszünk egy kicsit, majd hozzáöntjük a forró tejhez, és gőz fölött kissé besűrűsítjük.




Kukoricás rizs

Elég gyakori probléma a köret kérdése, szeretek változatosan főzni, már amennyire a család ízlése engedi...a rizs is az a fajta köret, ami számtalan formában variálható különféle zöldségekkel, fűszerekkel...így aztán ugyanaz, de mégis más, valami új kerül az asztalra...:-) 

Hozzávalók:

1 bögre rizs
1 bögre morzsolt csemege kukorica
2,5 bögre víz
Kevés olaj
Vegeta ízlés szerint

Elkészítése:


A kukoricát a vízben puhára főzzük, ez kb negyed óra alatt megvan...meglocsoljuk kevés olajjal, majd mehet bele a rizs. Innentől nem szabad kevergetni. Ha elfőtte a levét, levesszük a tűzről, fedő alatt hagyjuk aggódni kb fél órát.


2013. augusztus 19., hétfő

Bajor csülök

Nagyon nagy kedvenc ez nálunk, nem véletlenül...ha vendégek jönnek, és biztosra akarok menni a kaját illetően, a potenciális jelöltek között van, és mindig óriási sikert aratok vele, az utolsó falatig elfogy...:-) 

Hozzávalók:

2 db csontozott sertés csülök
3 evőkanál mustár
1 dl étolaj
2 babérlevél
2 evőkanál vegeta
1 evőkanál bors
Fél liter sör

Elkészítése:

Előző este elkészítjük a pácot. Egy tálkában összekeverjük a mustárt, az olajat, a vegetát, a borsot, beletépkedjük a babérlevelet. Ezzel a masszával bekenjük a csülköket, majd nyakonöntjük a sörrel. Letakarva hűtőben pihentetjük egy éjszakát, időközben forgatjuk a sörös pácban, hogy mindegyik oldala álljon a pácban.

Másnap a sörös lével együtt kuktába tesszük, és forrástól számított fél órán át főzzük, majd 200 fokos sütőben pirosra sütjük.

Akinek nincs kuktája az sem gáz, ebben az esetben kicsit tovább tart a hadművelet, 200 fokos sütőben letakarva kell puhára sütni....a hús és a sütő függvényében 2-4 óra lehet...

Zöldséges, vagy kukoricás rizzsel tálaljuk. Arra az esetre, ha valaki nem szereti a rizst, petrezselymes dinsztelt krumpli is megteszi, azzal is kifogástalan...:-)


2013. augusztus 18., vasárnap

Marhagulyás csipetkével


Sokféleképpen elkészíthető, igazi magyar étel, mindegyik variációnak megvan a maga szépsége, és rajongó tábora. Mi nem a tradicionális variáció szerint  készítjük, répát, és köményt nem teszünk bele. Pörköltesen főzzük, csak hosszabb levet engedünk neki, de ettől függetlenül elég sűrű és tartalmas, egytálételként remek fogás. 

Hozzávalók:

50 dkg marha lábszár
2 fej hagyma
3 szem krumpli
Kevés étolaj
Ízlés szerint só
2 csapott evőkanál őrölt piros paprika
1 tv paprika
1 paradicsom

Csipetkéhez:

10 dkg liszt
1 tojás
Csipet só
Víz, amennyitől összeáll

Elkészítése:


A kockára vágott hagymát csipet sóval kevés olajon megpirítjuk, beletesszük a felkockázott húst, és fehéredésig pároljuk. Hozzáadjuk a paprikát, majd felöntjük vízzel. Gyakorlatilag ugyanúgy készítjük, mint a pörköltet, csak hosszabb lével. Beletesszük a paprikát, paradicsomot is.

Takaréklángon addig főzzük, amíg megpuhul a hús. Amikor puha, mehet bele a kockára vágott krumpli. Ha a krumpli is puha, beledobhatjuk a csipetkét, amit a korábban a borsólevesnél leírtak szerint készítünk el. Ha feljön a csipetke a leves tetejére, akkor elzárható alatta a gáz.


2013. augusztus 15., csütörtök

Mozzarellás tonhal saláta cukkini fasírttal

Tavaly nyáron lelkesedtem be nagyon erre a salátára...az úgy kezdődött, hogy először csak mozzarellát fűszereztem be, majd locsoltam meg egy kis olajjal és citrommal, aztán gondoltam egyet, és hozzátettem paradicsomot, majd találtam itthon egy tonhal konzervet is, de ha tonhal, akkor az oliva bogyó sem maradhat ki....és így szépen sorban nyár végére összeállt a végleges recept...:-)

A cukkini fasírtot ugyanúgy készítettem, mint a patisszonból, úgyhogy ennek nem szentelnék külön posztot, együtt ezzel a salátával azonban nagyon kiegészítik egymást.

Hozzávalók:

1 doboz tonhal konzerv
4-5 szem koktél paradicsom
1 zacskó mozarella sajt
8-10 szem oliva bogyó(ha van...nekem most nincs, de azzal az igazi)
Kedvés oliva olaj
1 citrom leve
Csipet só
Pizza fűszer

Elkészítése:

A mozarellát összevágjuk, befűszerezzük, hozzákeverjük a tonhalat, a cikkekre vágott paradicsomot, és az oliva bogyót....meglocsoljuk oliva olajjal és a citrom levével.

Hűtőben pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek...


2013. augusztus 14., szerda

Tojásos patisszon lecsó füstölt virsli karikákkal

A nagymamám mesélt a patisszon elkészítésének ezen formájáról....azt hiszem, mondanom sem kell, hogy azonnal felkeltette az érdeklődésemet, úgy gondoltam, hogy mivel a lecsót szeretem, a patisszont szeretem....együtt sem lehet rossz....aztán az is eszembe jutott, miután megkóstoltam, és magam is tapasztaltam, hogy valóban óriási ez az étel, és nemcsak, hogy óriási, de hogy a gazdaságossági oldalról is nézzem, olcsóbb is, mintha csupa paprikából készülne.

Hozzávalók:

1 patisszon
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 paradicsom
4 tv paprika(lehet helyette erős is fanatikusoknak)
3 cseresznye paprika szeletelve (elmaradhat)
1 csapott evőkanál őrölt piros paprika
2 tojás
3 db virsli
Kevés olaj
Só, vegeta ízlés szerint

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítunk, hozzáadjuk a felkockázott patisszont, a szeletelt paprikákat, paradicsomokat, és addig pároljuk, amíg levet ereszt. Hozzáadjuk az őrölt paprikát, és takarék lángon puhára főzzük a zöldségeket. Amikor már majdnem megpuhult, belekarikázzuk a virslit, majd a felvert tojásokat. Addig főzzük, amíg a tojás is megfő.


Székelykáposzta

Nem kimondottan nyárra jellemző kaja, de nekünk ilyenkor is ugyanolyan jólesik, mint télen, így engem a tény, hogy téli étel, nem gátol meg abban, hogy nyáron is elkészítsem. A lényeg, hogy ne legyen zsíros...jó kis száraz húsból, füstölt oldalassal csodálatos!!!

Nagymamám tudta istenien elkészíteni, így amikor először nekiálltam, felhívtam telefonon, és megkértem, hogy írja le nekem a titkát, mert sehol nem ettem olyan finomat, mint,amit ő főzött...azóta az általa leírtak szerint készítem, és csak reménykedem benne, hogy egyszer talán sikerül úgy, ahogy ő csinálta...:)

Hozzávalók:

2 kg savanyú káposzta
1 kg sertés lapocka
60 dkg  füstölt oldalas
2 fej vöröshagyma
kevés olaj
só ízlés szerint
3 evőkanál őrölt piros paprika
4-5 babérlevél
1 paradicsom (ha nincs friss, sürített paradicsom is megteszi)
1 evőkanál liszt
1 kis doboz tejföl fele

Elkészítése:

Az oldalast daraboljuk fel, a lapockát vágjuk kockára. A kockára vágott vöröshagymát olajon pirítsuk meg, tegyük bele az őrölt piros paprikát, a paradicsomot, a babérlevelet, az oldalast, öntsük fel vízzel, és fedő alatt főzzük kb fél órát. Tegyük hozzá a lapockát is, és főzzük így együtt további fél órán át.

A savanyú káposztát mossuk át, és adjuk hozzá a húshoz. Addig kell tovább főzni, amíg megpuhulnak a húsok és a káposzta is. (Eltarthat még további 1-2 órát is)

Elkészítjük a habarást, amikor minden megfőtt: összekeverjük a lisztet egy teáskanál őrölt paprikával, és a tejföllel, és belekeverjük a káposztába. Pár percig főzzük, és tálalható...






2013. augusztus 13., kedd

Zöldfűszeres cukkini kém

Lassan itt a cukkini-főszezon vége, így már csak egy-egy elfekvő nagyobb példányokat találni a kertben....de ez nálunk nem probléma, azt is szeretjük, el fog fogyni...

Gondolkodtam is erősen, keresgéltem tapasztaltabb bloggertársak remekei közül, hogy mi az, amit még a cukkini ezer arca közül nem próbáltam....sok ilyen van...:-) de haladjunk szép sorban...:-) 

Rábukkantam a cukkini krémre, aminek nemcsak azért örülök, mert megint valami újdonság, hanem mert állandó dilemma nálunk ebben a nagy melegben, hogy mit tegyünk a szendvicsre, hiszen óvatosan kell bánni a felvágottakkal, hamar megromlanak....örömmel tapasztaltam, hogy ez nem az a fajta kaja, aminek lesz ideje megromlani....és nem csak az összetevői miatt...:-) 

Hozzávalók:

1 nagyobb cukkini meghámozva, magházát kikaparva
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
Oliva olaj
Só,bors,oregánó,kakukkfű, bazsalikom ízlés szerint
1 csokor friss petrezselyem

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott cukkinit, sót, és az aprított fűszereket, fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk.

Ha megpuhult, botmixerrel pépesítjük.Pár órára a hűtőben pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek.

Pirítós kenyéren, reszelt sajttal a tetején tálaljuk.:-)

Jött még egy olyan kósza ihlet, hogy az elkészült krémet natúr krémsajttal elkeverve finomságos sajtkrémet kapnánk, de krémsajt híján elvetettem most ezt az ötletet, majd legközelebb...:-)






Zöldborsó főzelék sült virslivel

Az a fajta kaja, amit egy módon lehet tökéletesen elkészíteni a családnak, mégpedig úgy, hogy annyi félét gyártok, ahányan vagyunk, merthogy mindenki másképp szeretné...ezért aztán három variáció van, vagy nem főzök borsófőzeléket, vagy többféle változatban is, ha nagyon ráérek....vagy pedig szocializálódás van: egy módon készítem, és aki éhes, az megeszi...:-) 

Én világ életemben ezt a paprikás fajtát főztem, most sem lesz ez másképp...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg zöldborsó
3 evőkanál étolaj
2 evőkanál liszt
2 teáskanál őrölt paprika
1 paradicsom
Só, vegeta ízlés szerint
1 csokor friss petrezselyem aprítva
1 zacskó füstli
Kevés olaj a virsli sütéshez

Elkészítése:

A borsót felöntjük annyi vízzel, hogy épp csak ellepje, beletesszük a feldarabolt paradicsomot, sót, addig főzzük közepes lángon, amíg megpuhul. Ekkor elkészítjük a rántást. Felhevített olajba belekeverjük a lisztet, pirítjuk picit, majd jöhet bele az őrölt paprika...mindezt öntjük a borsóra. Végül pár percig még összeforraljuk. A petrezselymet én a legvégén teszem bele, mert ropogósan szeretem. Aki nincs ezzel így, az tegye bele még a rántás előtt.

A virslit beirdaljuk, és kevés forró olajban megforgatjuk, addig sütjük, amíg szétnyílik, megpirul és félkörre görbül...:-)



Paradicsom leves betűtésztával

Sokaknak a betűtésztás paradicsom levesről az első emlékképe az iskolai menza....köztük nekem is, de valahogy nincsenek negatív élményeim erről...:-) 

A paradicsom leves nálunk a "last minute" levesek táborának oszlopos tagja, mivel gyorsan megvan, mindenki szereti, viszonylag gyakran az asztalra kerülő leves.

Sokfelé különféle verziókban készítik, én két variációban kóstoltam, az édes, illetve az erős változatát....mindkettő nagyon ízlett, de szívesen kóstolnék általam eddig nem ismert módon elkészített paradicsom levest is...:-) nyitott vagyok az újdonságok felé...:-) 

Most, mivel óvoda szünet van, és a kislányom is itthon ebédel, az édes változatát főzöm, az erőset majd akkor, ha ő oviban lesz...:-) 

Hozzávalók:

500 g paradicsom püré
4 evőkanál étolaj
1 púpos evőkanál liszt
1 liter víz
Csipet só
Ízlés szerint cukor
2 marék betűtészta

Elkészítése:

Először rántást készítünk....a felhevített olajba csipet sót teszünk, majd belekeverjük a lisztet, pirítjuk picit, majd beleöntjük a paradicsom pürét. Felöntjük a vízzel, ízlés szerinti mennyiségű cukorral édesítjük...nekem akkor ízlik ez a fajta paradicsom leves igazán, ha jó édes....:-)

Forrásig főzzük, majd beledobjuk a betűtésztát. Ha megpuhult a tészta, már el is készült a levesünk...:-)


2013. augusztus 12., hétfő

Tökfőzelék kaporral

Gyerekkoromban nem gazdagította kedvenc ételeim táborát ez a főzelék. Otthon mindig kapor nélkül készült, mondván, hogy a felmenőim nem szeretik ezt a markáns ízű fűszert...nagyon sokáig jómagam is abban a hitben éltem, hogy nem szeretem a kaprot, annak ellenére, hogy sosem kóstoltam...

Lássuk be, nem sok gyerek van, aki nem szívesen eszi a tökfőzeléket, akár kaporral, akár nélküle készül...a miértjére még nem sikerült rájönnöm...

Aztán amióta először kóstoltam kapros ételt, azóta állandó lakójává vált a konyhámnak, és elképzelni nem tudnám ma már, hogy kapor nélkül készítsem el ezt a főzeléket...:-) 

Hozzávalók:

1 közepes tök legyalulva
1 fej vöröshagyma
1 nagy csokor friss kapor
8 dl tej
3 evőkanál liszt
2 teáskanál őrölt piros paprika
1 kis doboz tejföl
2 teáskanál ecet
Só ízlés szerint
Étolaj

Elkészítése:

A tököt a karikára vágott hagymával együtt besózzuk, hagyjuk állni 10 percet, hogy levet engedjen, majd jól kinyomkodjuk.

Olajból, lisztből, piros paprikából rántást készítünk, beletesszük a kinyomkodott hagymás tököt, hozzáadjuk az aprított kapor felét, öntünk hozzá a tejből.

Közepes lángon folyamatosan kevergetve apránként adjuk hozzá a tejet, a végén a belekeverjük a tejfölt, az ecetet, és a kapor másik felét. Ízlés szerinti sómennyiséggel ízesítjük.








2013. augusztus 11., vasárnap

Sült kukorica

Kb tíz éve találkoztam először a kukorica elkészítésének ezen formájával. Soha nem hallottam korábban még, hogy kukoricát sütni is lehet...kíváncsivá tett, azonnal ki is próbáltam, és annyira megtetszett, hogy onnantól kezdve csak így csináltam.

Nem az a megszokott főtt kukorica íz, valami más...valami új, valami fantasztikus...

Aztán egyszer csak elköltöztünk, és abbamaradt a "sült kukoricázás"... Villany tűzhelyünk lett...de a családi háznak a sok előnye közül az egyik, hogy van hozzá saját zárt udvar, ahol, ha a hely engedi, kialakítható szalonna sütő is....ez pedig egyet jelent azzal, hogy ismét zöld az út a kukorica sütés felé....

A kukorica sütés ezen formája sokkal hangulatosabb, mint a tűzhely mellett álldogálós verzió, de mégis talán egyszer éltünk a lehetőséggel...

Azóta, hogy ismét elköltöztünk, és itt a kukorica szezon, most jutott eszembe újra ez a finomság...igaz ugyan, hogy szalonna sütőnk most nincs, van viszont gáztűzhelyünk, és, mint tudjuk, ha ló nincs....:-) 

De hogy rátérjek végre a lényegre, nem kell hozzá más, mint egy cső csemege kukorica, egy nyárs, amire ráhúzzuk, és gáztűzhely, vagy a szerencsésebbeknek szalonnasütő hely, ahol tábortüzet rakhat...addig kell a nyársat a tűz fölött tartani, amíg összefonnyadnak kicsit a szemek, és megbarnulnak. Ez kb 10 perc alatt megvan...és az eredmény....hát az valami óriási...:-) 


Erdélyi óriás töltött cukkini

Minden úgy kezdődött, hogy volt itthon egy hatalmasra megnőtt cukkini....elkezdtem hát gondolkodni, milyen formában is kerüljön terítékre...valahogy adta magát, hogy tölteni kéne, csak valami újat szerettem volna, valami mást, ami annyira nem megszokott, legalább is nálunk...aztán rátaláltam erre az erdélyi receptre, és megvilágosodtam....ezt, és semmi mást!!! Nagyon szeretem az erdélyi fűszerezést, de valahogy mégis ritkán alkalmazom....talán éppen ez az, ami miatt annyira rajongok érte...nem válik hétköznapivá...:-) 

Hozzávalók:

1 nagy méretű cukkini( kb 1 kg)
1 kis fej vöröshagyma
8 dkg füstölt szalonna
10 dkg főtt rizs
1 csokor friss kapor
1 csokor friss borsikafű( csombor)
1 egész tojás
40 dkg sertés lapocka
3 gerezd fokhagyma
Ízlés szerint só,bors
Kevés olaj
1 kis doboz tejföl
10 dkg reszelt sajt(én felesben csináltam füstölt sajttal)

Elkészítése:

A kockára vágott füstölt szalonnát kevés olajon zsírjára sütjük, a pörcöt kivesszük, és a zsírjában megpirítjuk a vöröshagymát.

A húst kockára vágjuk, és a fokhagymával együtt aprítógépben ledaráljuk. Ha daráltan vesszük, úgy is jó. Belekeverjük a vöröshagymát és a szalonna zsírját, a felaprított kaprot, és csombort, a tojást, és a kihűlt főtt rizst. Kicsit soknak találtam ezt a mennyiséget, én kb a felét tettem bele. Jól összekeverjük, hagyjuk állni kicsit, ameddig a cukkinit tölthetővé alakítjuk.

Hosszában félbe vágjuk, a magházát kikaparjuk egy kanállal. Én meg is hámoztam, mert ez már nem az a zsenge kicsi darab volt, amin rajta szoktam hagyni.

A tölteléket megfelezzük, és megtöltjük vele a két fél cukkinit. A tetejére összekeverjük a reszelt sajtot tejföllel és egy csipet sóval, és rákenjük.

Tepsibe tesszük, aláöntünk egy kevés vizet, és 150 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel egy óra alatt megsütjük. Sütő függvénye, lehet több, vagy kevesebb is.

És mivel azt többször említettem, hogy mi nem dobunk ki semmi maradék kaját, a rizs fel nem használt részét megcsináltam köretnek. Beleforgattam abba az edénybe, amiben a szalonna zsírját sütöttem ki, átvette a füstölt ízt ezáltal, és mind egy szálig elfogyott, olyan finom lett...:-) 


2013. augusztus 10., szombat

Medvehagymás tökfasírt joghurtos paradicsomsaláta ágyon

Mostanában nagyon rákaptam, hogy zöldségekből készítem a fasírtot, ma a tök van soron. Ennek az az oka, hogy a mami lereszelt nekünk egyet, hogy csináljunk belőle főzeléket, amit nagyon szeretek, de most valahogy nem kívántam...

Jött tehát az ihletés, legyen fasírt, csak más fűszerezéssel. Nem tök a tök kapor nélkül, így ez evidens, de eszembe jutott, hogy tavasszal tettem a fagyasztóba friss medvehagyma leveleket...ezért aztán arra gondoltam, azzal dobom fel...:-) 

És, mint azt már korábban említettem, semmi kaját nem dobunk ki, ha van maradék, kigondoljuk, mit lehet belőle készíteni....így született meg a paradicsomsalátánk is. Tegnapról maradt zöldfűszeres joghurt,  kitűnő dressingnek bizonyult hozzá....:-) 

Hozzávalók:

1  közepes méretű reszelt tök
2 egész tojás
4 evőkanál zsemlemorzsa
1 csokor kapor aprítva
7-8 levél medvehagyma aprítva
Só,bors ízlés szerint
Étolaj

A salátához


4 paradicsom kockára vágva
Zöldfűszeres natúr joghurt

Elkészítése

A legyalult tököt besózzuk, majd 5-10 perc pihenő után jól kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a tojást, zsemlemorzsát és a fűszereket, jól összekeverjük, gombócokat formázunk belőle. Kicsit meglapítjuk, megforgatjuk zsemlemorzsában, majd bő olajban közepes lángon aranybarnára sütjük.

A salátához összekeverjük a kockára vágott paradicsomot a zöldfűszeres joghurttal, ha még pirítóst is sütünk hozzá, fenséges laktató nyári vacsoránk lesz...:-) 





Tonhalas penne

Régebben gyakran készítettem el ezt az ételt, de az utóbbi időben valahogy megfeledkeztem róla...

Ez is azok közé a kaják közé tartozik, amit nem tudok kétszer ugyanúgy elkészíteni, pár hozzávaló alap, mint a tonhal, citrom, fehérbor, de a többi összetevő általában azon múlik, hogy éppen mit találok itthon...

A mai így sikerült...:

Hozzávalók:

1 doboz tonhal konzerv
20 dkg brokkoli
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
8 db oliva bogyó
1 csokor petrezselyem
1 kis csokor kapor
1 fél citrom leve
Fél dl fehérbor
Kevés oliva olaj
Só, bors ízlés szerint
Reszelt sajt a tálaláshoz
25 dkg penne

Elkészítése:


A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a brokkolit, majd kb 2 dl vizet aláöntve puhára pároljuk. Közben elfőtte a levét. Beleszórjuk az apróra vágott kaprot, hozzákeverjük a tonhalat, felöntjük fehérborral. Belefacsarjuk a citrom levét. Végül hozzákeverjük a felaprított petrezselymet és a szintén apróra vágott oliva bogyót.

Penne tésztával, és reszelt sajttal tálaljuk.







Rántott leves

A családunk idősebb generációinak nagy kedvence ez a leves, nagyon egyszerű, nagyon gyors, és ahhoz képest, hogy mennyi idő- és energiaráfordítást igényel, nagyon finom is...nem az a fajta rántott leves, amivel eddig mindenütt találkoztam...ezzel csak nálunk...:)

Hozzávalók:

1 dl étolaj
3 evőkanál liszt
3 teáskanál őrölt piros paprika
ízlés szerint só, vegeta

csipetkéhez:

10 dkg liszt
1 csipet só
1 tojás

Elkészítése:

Felhevítjük az olajat, beletesszük a lisztet, sót, a tűzről levéve a piros paprikát, majd felöntjük vízzel (kb másfél liter).
Vigyázunk, nehogy kifusson, a liszt miatt egy előfordul, ha nem vagyunk résen...
Elkészítjük a csipetkét a borsólevesről készített bejegyzésem szerint.
Amikor felforrt a leves, beledobjuk a csipetkét, újra felforraljuk, és el is készült a rántott levesünk.
Úgy jó a rántott leves, ha jó sűrű...





2013. augusztus 9., péntek

Patisszon fasírt zöldfűszeres mártogatóssal

Említettem már korábban, mekkora zöldség rajongó vagyok, így most, hogy nyár van, minden adandó alkalmat kihasználok, hogy a beérett zöldségeket frissen leszedve minél több lehetséges variációban elkészítsem.

Nagyon finom, könnyű, zsenge étel, nekem személy szerint jobban ízlik a fasírt ebben a formában, mint húsból.

Kaptunk a minap 2 patisszont, így ma őket teszem az asztalra fasírozott formájában...:-) 

Hozzávalók:

2 db patisszon
2 egész tojás
4 evőkanál zsemlemorzsa
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
Só, bors ízlés szerint
1 csokor petrezselyem felaprítva
1 evőkanál szezámmag
Étolaj a sütéshez

A mártogatóshoz:

1 doboz natúr joghurt
1 szál kakkukkfű levelei
Aprított oregánó
1 csokor petrezselyem
1 teáskanál fokhagyma granulátum
Kevés só

Elkészítése:

A meghámozott patisszont, tökgyalun lereszeljük a vöröshagymával, fokhagymával együtt, besózzuk, hagyjuk állni kb 10 percet, amíg levet ereszt. Kinyomkodjuk, hozzáadjuk a tojást, zsemlemorzsát, szezámmagot, a felaprított petrezselymet. Borssal ízesítjük.

Diónyi fasírtgolyókat formázunk belőle, kicsit meglapítjuk, majd zsemlemorzsában megforgatjuk.

Bő olajban aranybarnára sütjük.

A mártogatóshoz a natúr joghurtba belekeverjük a felaprított zöldfűszereket, és a többi hozzávalót, hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.



2013. augusztus 8., csütörtök

Hentes tokány

A tokány alapvetően abban különbözik a pörkölttől, hogy nem pirítanak alá hagymát, de mint a legtöbb ételnél, így itt is igaz, hogy nem a klasszikus módon, készítem el a dolgokat...nálam semmi nem fekete vagy fehér, mindent szinesítek egy kicsit...:-) 

Hozzávalók:

80 dkg sertés lapocka
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt szalonna
3 db paradicsom
2 evőkanál étolaj
Só, bors ízlés szerint
2 db savanyú uborka szeletelve
Fél doboz tejföl
2 teáskanál rozsliszt
Fél dl fehérbor

A köretnek:

25 dkg fusilli

Elkészítése:

A kockára vágott füstölt szalonna zsírját olajon kisütjük. A pörcöt kivesszük.
A zsírjában megpirítjuk a felkockázott vöröshagymát, majd a kockára vágott húst is a zúzott fokhagymával. Fedő alatt alacsony lángon pároljuk, amíg levet ereszt.

Beletesszük a kockára vágott paradicsomot is. Puhára főzzük a húst. Ha megpuhult, behabarjuk....rozslisztet csomómentesen elkeverjük a tejföllel, majd a besűrűsítjük vele a tokányt. Beleöntjük a vörösbort, sóval, borssal ízesítjük, végül belekarikázzuk az uborkát.

Fusilli tésztával tálaljuk.


2013. augusztus 7., szerda

Savanyú krumpli leves

Egy újabb nagypapám által Apatinból hozott családi kedvenc...az a jó a krumpli levesben, hogy millió féleképpen elkészíthető, és akármelyik változatot is választjuk, nem tudunk vele mellélőni, mert mindegyik óriási.

Arról nem beszélve, hogy rendkívül könnyen, gyorsan elkészíthető. Ez is azok közé az ételek közé tartozik, amit akkor főzünk, amikor kevés idő jut főzőcskézésre.

Mivel ezt is gyufa tésztával esszük, tartalmas, laktató, akár egytálételnek valami féle kelt tésztával is megállja a helyét.

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
4 szem krumpli
3 babérlevél
2 púpos evőkanál liszt
1 csapott evőkanál őrölt piros paprika
1 evőkanál ecet(ízlés szerint lehet több-kevesebb)
Kevés olaj
Só, vegeta ízlés szerint
Gyufa tészta

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon csipet sóval, babérlevéllel megdinszteljük. Hozzákeverjük a lisztet, őrölt paprikát, felöntjük egy levés vízzel, simára keverjük. Beletesszük a kockára vágott krumplit, bő vízzel felöntjük.

Forrásig magas lángon főzzük, utána visszavesszük a lángot, vigyázzunk, mert a liszt miatt könnyen kifut.  Takaréklángon addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Végül sóval, vegetával, ecettel ízlés szerint ízesítjük.

Gyufa tésztát gyúrunk hozzá a halaszlés bejegyzésemben leírtak szerint. Ha nincs időnk, vagy kedvünk, száraz gyufa tésztát is főzhetünk ki hozzá.


Tojásos lecsó tarhonyával

Sokféleképpen készíthető, számos nagyon finom verzióval találkoztam már, főként az intenzívebben fűszerezettek álltak közelebb az én ízlésemhez, ennek ellenére az igazi lecsó nálam mégis ez maradt, ez, ahogyan anyukám készíti...:-) 

Hozzávalók:

2 kg lecsópaprika
4 db hegyes erős paprika (akik az erőset kedvelik)
6 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
1 púpos evőkanál őrölt piros paprika
ízlés szerint só
fél dl olaj
3 egész tojás

Tarhonyához:

1 pohár tarhonya
2 pohár víz
Kevés olaj
1 kávéskanál só

Elkészítése:

A vöröshagymát karikára vágjuk, megsózzuk, majd olajon üvegesre pirítjuk. Rátesszük a karikára vágott paprikát, és a kockára vágott paradicsomot. Fedő alatt közepes lángon addig főzzük, amíg összeesik, és levet ereszt. Akkor az igazi a lecsó, ha sikerül kapni olyan lecsópaprikát, aminek jó vékony a húsa, hogy kevés levet eresszen...

Amikor kellőképpen összeesett, rászórjuk az őrölt paprikát, ízlés szerint sózzuk.

Ha kezd már sűrűsödni a leve, beleütjük a tojásokat, és még pár percig kevergetjük.

Amikor nagyon sok hegyes erős zöld paprikánk van itthon, csupa erős paprikából készítjük, sőt, még őrölt paprikából is erőset szórunk bele. Ezt azonban csak az erős ízekért fanatikusan rajongóknak ajánlom....olyanoknak, mint mi vagyunk...:-)

Tarhonya

Kevés olajon állandó kevergetés mellett megpirítjuk a tarhonyát, ha szép barna lett, felöntjük vízzel. Innentől kezdve már nem kevergetjük. Ha elforrta a levét, fedővel letakarjuk, és hagyjuk aggódni...




2013. augusztus 6., kedd

Tojásos cukkini csízió sajtkockákkal

Pár napja hallottam erről az ételről. Nagyon kíváncsivá tett, mert mindenféle formában szeretem a cukkinit.

Villámgyorsan elkészíthető, könnyű, isteni finom nyári vacsora.

Hozzávalók:

1 db cukkini
1 fej hagyma
2 evőkanál olaj
2 egész tojás
Só ízlés szerint
Csízió sajt

Elkészítése:

A cukkinit és a hagymát az aprítógép tökgyalus reszelőjével lereszeljük, besózzuk, hagyjuk állni 5-10 percet, amíg levet enged, majd kifacsarjuk. Kevés olajon ,puhára pároljuk. 

A felvert tojásba bedobjuk a kockázott sajtot, és az immáron puhára párolt cukkinire öntjük. Addig főzzük tovább, amíg a tojás is megfő.


Paradicsom saláta

Amíg mások a főétel mellé szoktak salátát enni, nálam ez inkább köret helyett működik....és ha már saláta, akkor az abszolút favorit a paradicsom saláta...

Hihetetlenül gyorsan elkészíthető, és roppant mód egészséges.

Hozzávalók:

6 db nagyobb paradicsom
10 db olíva bogyó
1 gerezd fokhagyma
1-1 csokor friss oregánó és bazsalikom
1 teáskanál borecet
1 kávéskanál cukor

Elkészítése:


A kockára vágott paradicsomot és az olíva bogyót egy tálba tesszük. Beledobjuk a zúzott fokhagymát, a felaprított zöldfűszereket, majd a borecetet és a cukrot. Összekeverjük, majd hűtőbe tesszük egy-két órára, hogy lehűljön és összeérjenek az ízek.




Uborka saláta

Nagyon kevés helyen készítik el így az uborka salátát, ahogy mi szoktuk, de hozzánk ez az ízvilág áll a legközelebb.

Hozzávalók:

2 db kígyóuborka
2 gerezd fokhagyma
2 cl 20%-os ételecet
6 db édesítő tabletta
2 cl víz
 Kis dobozos tejföl fele
Őrölt paprika
Bors

Elkészítés:

Az uborkát meghámozzuk, uborkareszelővel lereszeljük, megsózzuk. Hagyjuk állni, amíg levet enged. Ezután jól kicsavarjuk, majd belezúzzuk a fokhagymát.
Az édesítő tablettát feloldjuk az ecetben,hozzáöntjük a vizet, ráöntjük az ubira. Összekeverjük a tejföllel, majd a tetejére szórunk őrölt paprikát, ill. frissen őrölt fekete borsot.

Én jó előre el szoktam ezt készíteni, hűtőbe teszem, és mire asztalra kerül, jól összeérnek az ízek…nagyon finom…:-)


                               

Krumplis tészta uborka salátával

Finom, olcsó, laktató főètele akár a rohanós hétköznapoknak is. Igazi remek fogás a magyaros konyhát kedvelőknek, azt azonban be kell látni, hogy elengedhetetlen " tartozéka" az uborka  valamelyik savanyított változata: legyen szó salátáról, kovászos-, vagy csak sima savanyú uborkáról...én ma uborka salátával tálalom...

Hozzávalók:

5 db nagyobb  krumpli
3 fej/1 nagy fej vöröshagyma
4 evőkanál őrölt paprika
Só ízlés szerint
étolaj
25 dkg fodros nagykocka tészta

Elkészítés:

A krumplit és a hagymát meghámozzuk, kockára vágjuk.  A hagymát megsózzuk, kevés olajon megdinszteljük, rászórjuk az őrölt paprikát, beletesszük a krumplit, majd annyi vízzel engedjük fel, hogy az ellepje a krumplit. Ha a krumpli megpuhult kész az alap.


Kifőzzük a tésztát, de nem keverjük bele az alapba, csak közvetlenül evés előtt, így nem szívja fel a szaftot a tészta, és nem lesz száraz.

                             


Zöldbableves gyufa tésztával


Mindenféle zöldségből készült levest nagyon szeretünk, a zöldbab levest pedig különösen, gyufa tésztával már-már egytálételként is simán megállná a helyét, olyan sűrű és laktató.

A mai ebéd zöldségeit mind frissen a kis konyhakertünkből szedtem össze…:-)


Hozzávalók:

40 dkg sárga hüvelyű vágott zöldbab
1 db nagyobb petrezselyemgyökér
2 db nagyobb sárgarépa
1 db paprika,1 db paradicsom…elhagyható,ha épp nincs kéznél
6 gerezd fokhagyma
4 kávéskanál őrölt paprika
1 evőkanál liszt
Só,vegeta ízlés szerint
1 csokor petrezselyem zöldje
étolaj
25 dkg gyufa tészta

Elkészítés:

A sárgarépát,petrezselymet meghámozzuk,karikára vágjuk, megsózzuk, majd a zöldbabbal együtt megdinszteljük egy kevés olajon. Amikor levet eresztett, rázúzzuk a fokhagymát, meghintjük a liszttel, majg rászórjuk a paprikát is, és felengedjük vízzel. Vegetával ízesítjük
Forrásnál figyelni kell rá,mert a liszttől kifut,ha nem vagyunk résen... :-)
Puhára főzzük. Az összevágott petrezselymet én a végén teszem bele, amikor már nem főzöm, úgy szeretem, ha ropog a fogam alatt…:-)

Kifőzzük a gyufa tésztát, ha nincs idő és kedv friss tésztát gyúrni, úgy az igazi, ha házilag készített gyufatésztát tálalunk hozzá, de erre nem mindig van idő….

Külön tálaljuk, így mindenki annyit vesz magának, és olyan arányban, ahogy ő szereti…:-)

                                      

2013. augusztus 5., hétfő

Kecskepörkölt túróscsuszával

Soha nem ettem még kecskehúst, annyi infom volt róla, hogy nagyon ízletes, birkáéhoz hasonló az íze. Kaptunk egy kilónyi kecskecombot, és mivel alkalom van, úgy gondoltam, ideje kipróbálni, milyen is pörköltnek...:-)

Hát, annyit mondok, aki tud, szerezzen be kecskehúst, és próbálja ki, mert sok finom pörköltet ettem már, de ennyire jót még nem...:-) 

Hozzávalók:

1 kg kecskecomb kockázva
2 fej hagyma kockára vágva
1 paradicsom
1 tv paprika
2 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
Fél dl vörösbor
Só, vegeta ízlés szerint
Kevés étolaj

A körethez:

1 csomag csusza tészta
25 dkg túró
1 doboz tejföl
10 dkg füstölt szalonna

Elkészítése:

A kockára vágott húst forró vízzel nyakon öntjük, majd jól átmossuk.

A kockázott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, ha megpirult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, tv paprikát, őrölt paprikát, paradicsomot, végül a húst.

Felöntjük vízzel, forrás után lefedve takaréklángon főzzük, amíg megpuhul. A kecske öregségétől függ, meddig.

Ha megpuhult, ízesítjük, ízlés szerinti sóval, vegetával és a borral, pár perc után levehető a tűzről.

Túrós csusza

A tésztát sós vízben kifőzzük. Hőálló jénai tálba tesszük.

A kockára vágott szalonnát egy gulyásos tányérban lefedve zsírjára sütjük,(így nem lesz szalonna-szag az egész lakásban).

A túrót a tésztára morzsoljuk, meglocsoljuk tejföllel, a szalonna levével, majd rászórjuk a pörcöt.

200 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütjük.









2013. augusztus 4., vasárnap

Őszibarack krémleves

A krémleveseket egyrészt azért szeretem, mert elkészítésük roppant egyszerű és gyors, másrészt kímélik a gyomrot, vacsorának is ideálisak, arról nem is beszélve, hogy nagyon finomak.

Mivel itt a kánikula, ráadásul tombol az őszibarack szezonja, adta magát egy jó hideg őszibarack krémleves.

Hozzávalók:

15 db őszibarack
1 dl főzőtejszín
1 kávéskanál fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
Cukor ízlés szerint
1 teáskanál liszt

Elkészítése:

A barackot kockára vágjuk, egy fazékban felengedjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Befűszerezzük, édesítjük.

Forrás után botmixerrel összemixeljük, majd a lisztet a tejszínnel összekeverve behabarjuk, még egyszer felforraljuk.