Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. szeptember 29., vasárnap

Kárpáti csirkemell

Kislányom egyik nagy kedvence ez mostanában...nem tudok belőle eleget főzni.Persze az is igaz, hogy túl sokat sem merek, hiszen gombás étel, úgyhogy nem lehet sokáig tárolni...mondjuk nem az a fajta kaja ez sem, amit nagyon tárolni kéne...:-)

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell
25 dkg gomba
1 kis fej hagyma
Kevés olaj
2 púpos ek liszt
1 csokor friss kapor
5 dl víz
1 kis doboz tejföl fele
1 tk ecet
Só, bors, vegeta ízlés szerint

Elkészítése:

A felkockázott csirkemellet vegetával ízesítjük, majd kevés forró olajban hirtelen megsütjük. Ha megsült borsot szórunk rá.

A kockára vágott hagymát és a szeletelt gombát kevés olajon megpároljuk, amikor levet engedett, belekeverjük a lisztet, rászórjuk az aprított kapor felét, és apránként, folyamatos kevergetés mellett felöntjük vízzel. Forrás után, pár percig főzzük, aztán hozzáadjuk a tejfölt, majd az ecetet.

Végül ráöntjük a húsra, jól összekeverjük. Rizzsel tálaljuk.


2013. szeptember 27., péntek

Paprikás krumpli

Nem hinném, hogy van olyan magyar ember, aki ne ismerné, és nem evett volna paprikás krumplit...:-) Villámgyorsan, egyszerűen elkészíthető, nagyon kedvelt igazi magyar étel...Igaz ugyan, hogy ezt is, mint minden mást számtalan féleképpen el lehet készíteni, mi a kevésbé zsíros variációt szeretjük...:-) 

Az igazi jó paprikás krumpli titka véleményem szerint a megfelelő mennyiségű hagymán, amitől jó sűrű szaftja lesz, valamint a füstölt kolbász karikákon múlik. Nekünk most épp nincs itthon füstölt kolbász, így lecsókolbásszal helyettesítem, de füstölt virslivel is pótolható...ámde ezekkel közel sem olyan finom...

Hozzávalók:

6-8 szem krumpli
2 nagy fej vöröshagyma
2 ek őrölt piros paprika
1 szál füstölt kolbász/lecsókolbásszal, virslivel helyettesíthető
Olaj
Só, vegeta ízlés szerint

Elkészítése:

A kockára vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, levesszük a tűzről, és belekeverjük az őrölt paprikát, felöntjük kevés vízzel, majd mehet vissza a tűzre. Kicsit besűrűsítjük, és beletesszük a hasábra vágott krumplit. Annyi vizet adunk hozzá, hogy épp csak ellepje a krumplit.

Közepes lángon addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Ekkor beledobjuk a karikára vágott kolbászt. Nagyobb lángra kapcsoljuk, és pár perc után levehető a tűzről.


2013. szeptember 26., csütörtök

Mascarpone, azaz házi krémsajt

Nem voltam itthon hétfőn este, amikor jön a Boci mobil a házi tejjel, így legnagyobb sajnálatunkra a héten nem tudtam sajtot készíteni...illetve csak így gondoltam...:-) 

Nagyon-nagyon szeretem a mascarpone krémmel készült süteményeket és tortákat...a mascarpone árával azonban nem vagyunk túl jó barátságban, így viszonylag ritkán is készítek belőle süteményt...

Éppen ezért rendkívül belelkesedtem, amikor a világhálón böngészve rátaláltam a házi mascarpone elkészítésének rejtelmeire...méghozzá többféle módon is előállítható...mivel én a takarékosság híve vagyok, így az olcsóbbik megoldást választottam, amihez semmi másra nincs szükség, mint egy nagy doboz (375g) 20%-os tejfölre. A másik alternatíva 3 doboz habtejszín+ 1 fél citrom leve lett volna, de arra jutottam, hogy ennek az árából már meg tudom venni a krémsajtot is, és ebben az esetben nem szórakozok vele itthon...:-) 

A 375g 20%-os tejföl viszont csak 169,-Ft-ba került a Penny-ben szemben a 400,- Ft-os mascarponéval...ekkora különbségért már nekiállok, főleg, hogy igazából sok erőfeszítést nem igényel...:-) 

Ugyanúgy, mint a kemény sajtnál, egy szűrőt kibélelünk egy konyharuhával. A tejfölt kinyitjuk, de nem vesszük ki a dobozából és nem keverjük meg!!!! Betesszük 20 mp-re a mikróba. Így gyorsabb a savó kiválása, ne legyen nagyon meleg, épp csak kézmeleg. Ezután beleborítjuk a konyharuhával bélelt szűrőbe, és megvárjuk, amíg lecsöpög a savó. Pár óra alatt meg is van...aztán egy műanyag zárható dobozba téve mehet a hűtőbe...:-) 1-2 napra...aztán próbasütés...:-) 

A 375 g tejfölből 24 dkg krémsajt lesz, azaz kb egy doboz...és ami a nem mindegy....az az, hogy mindez féláron...:-) 



Aki szeretne még több érdekességet, esetleg hasznos információt, annak ajánlom figyelmébe a következő oldalt: Anya főztje


2013. szeptember 25., szerda

Zúzapörkölt tarhonyával

Sokan idegenkednek a belsőségektől, köztük s zúzától is, pedig nem kéne, mert nagyon finom, jó kis ragadós pörkölt készíthető belőle...

Mondjuk az is igaz, hogy nem mindenhol eszem meg...ugyanis nagyon nem mindegy, hogy van előkészítve...jó alaposan meg kell tisztítani, mielőtt a lábosba kerül. Ezért én inkább a pulyka vagy a kacsa zúzát részesítem előnyben, könnyebb ugyanis megtisztítani, mint a jóval kisebb méretű csibe zúzát...bár mindegyikből nagyon finom tud lenni...:-) 

Hozzávalók:

1 kg kacsa vagy pulyka zúza
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 ek étolaj
2 ek őrölt piros paprika
0,5 l víz
Só, bors ízlés szerint
Kevés vörösbor

Elkészítése:

A zúzát jó alaposan megtisztítjuk, nagyobb kockára vágjuk. A szintén kockára vágott vöröshagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzát, és rázúzzuk a fokhagymát. Fedő alatt közepes lángon addig pároljuk, amíg levet ereszt, majd belekeverjük a piros paprikát, és felöntjük vízzel.

Takaréklángon addig főzzük tovább, amíg a zúza megpuhul. Hagyjuk, hogy jól elfője a levét és jó sűrű ragadós szaftja legyen. Amikor már jó puha, belelöttyintünk egy kevés vörös bort, forralunk rajta egyet és levesszük a tűzről.

Tarhonyával tálaljuk. A tarhonya elkészítését ITT találjátok.



2013. szeptember 22., vasárnap

Körte kompót

Kaptunk egy nagy tál mézédes, puha körtét....nagyon finom volt, igen ám, de mivel jó érett volt, hamar elkezdett barnulni. Igaz, hogy csak pár szem maradt, de kidobni vétek lett volna...mit kezdjünk vele? Sütinek kevés, jött az ötlet: kompót.

Így a gyerekek is szívesebben megeszik, nem beszélve arról, hogy meghosszabbítottuk az eltarthatóságát kb egy héttel...ha megéri...erre nem vennék azért mérget...:-) 

Hozzávalók:

5-6 szem körte
5 dl víz
2 ek cukor
1 zacskó vaniliás cukor
1 kk fahéj
4-5 szegfűszeg
1 tk citromlé

Elkészítése:

A körtéket meghámozzuk, magházától megszabadítjuk, szeletekre vágjuk, beletesszük egy lábosba. Felöntjük a vízzel, beletesszük a többi hozzávalót. Forrás után 15-20 percet főzzük. Menet közben hébe-hóba megkeverhetjük, érdemes megkóstolni, hogy kell-e még bele cukor, ha nem lenne elég édes...ízlés kérdése...:-) 


2013. szeptember 20., péntek

Tepszis krumpli

Mostanában nem csinálok túl nagy ügyet a kajákból...nincs túl sok időm főzőcskézésre, rohanásban vagyok egész nap, ráadásul gyerekek is betegek, úgyhogy főként olyan kajákat választok, amik vagy nagyon hamar elkészülnek, vagy nem kell velük túl sokat foglalkozni...de az a legjobb, ha olyan ételt találok, amire mindkettő igaz...ilyen ez a tepszis krumpli is.

Hozzávalók:

1 kg krumpli
2 nagy fej vöröshagyma
6 szelet szalonna
1 csomag füstli
Só ízlés szerint
Olaj

Elkészítése:

A krumplit, hagymát meghámozzuk, karikára vágjuk, megsózzuk ízlés szerint. Beletesszük egy jénaiba, vagy tepsibe, ahogy tetszik és meglocsoljuk étolajjal.

A szeletekre vágott szalonna tetejét bevagdossuk, ráfektetjük a krumplira. Letakarjuk egy alufóliával, és mehet a 210 fokos sütőbe...addig sütjük így, ameddig már majdnem teljesen megpuhult a krumpli. Ekkor levesszük az alufóliát róla, rátesszük a beirdalt virslit, és tovább sütjük, amíg megpuhul teljesen, és szép pirosra sül.

A sütés eltarthat egy ideig...nekem most konkrétan két óra volt...




2013. szeptember 18., szerda

Fejtettbab leves

Kaptunk a déditől egy zacskó fagyasztott fejtett babot múlt héten, úgyhogy ennek örömére már ma meg is főztem egy jó nagy fazékkal...úgy szeretjük, ha jó sűrű, tartalmas. Annyira, hogy nálunk ez már csak egytálételként fut, mert utána már senkinek sem kellene főétel...max. valami kelt tészta...:-) és persze abban sem volt hiány...:-) 

Hozzávalók:

80 dkg fejtett bab
4 sárgarépa 1 nagyobb petrezselyem gyökér
1 fej vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
2 ek őrölt piros paprika
1 paradicsom
Só, vegeta ízlés szerint
Kevés olaj
1 csokor friss petrezselyem

A csipetkéhez:
10 dkg liszt
1 tojás
Csipet só

Tálaláshoz:

Tejföl


Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát, a karikára vágott sárgarépát, a petrezselymet és a babot kevés olajon pároljuk, megsózzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Ha engedett egy kevés levet, levesszük a tűzről, és beletesszük az őrölt paprikát, felengedjük vízzel, és közepes lángon puhára főzzük. Vegetával ízesítjük.

Amíg megpuhul, meggyúrhatjuk és elcsípkedhetjük a tésztát.

Ha a bab és a zöldség is elég puha, beledobjuk a csipetkét, és már csak addig főzzük tovább, amíg mind feljön a tetejére. A legvégén szórjuk rá az aprított petrezselymet.

Tálalásnál, aki szereti tehet bele tejfölt...




2013. szeptember 16., hétfő

Dinsztelt petrezselymes krumpli

A köret nálunk a szűk keresztmetszet...kevés olyat tudnék felsorolni, ami a család minden tagjának a kedvére való. Az egyik ilyen a krumpli...ezért hát próbálkozom különböző módon, változatosan tálalni...:-) 

Itt egy régi új variáció krumpli köretnek...a gyermekkoromat idéző íz, mi nagyon szeretjük. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, és valami új.

Hozzávalók:

5 szem krumpli apró kockákra vágva
1 dl olaj
Só ízlés szerint
1 csokor friss petrezselyem aprítva

Elkészítése:


A krumplit egy teflon serpenyőbe tesszük, sózzuk, meglocsoljuk az olajjal. Fedő alatt közepes lángon puhára dinszteljük. Közben néha kevergetjük, hogy ne süljön le.

Amikor puha, és szépen megpirult, levehetjük a tűzről.


2013. szeptember 15., vasárnap

Íjászmester kedvence

Még bankos éveim hajnalán kaptam a melóhelyen egy recepteskönyvet csupa-csupa finomságos magyar receptekkel, Az Árpád-háztól az újkori magyar konyháig...ebben a könyvben találtam rá erre az isteni húsételre, amit azóta is rendszeresen elkészítek, és szinte azonnal a családom kedvencévé is vált...nem véletlenül...:-) 

Hozzávalók:

2 csirkemell
12 dkg vékony szelet húsos szalonna
1 közepes vöröshagyma
4 dkg liszt

A tésztához:

15 dkg liszt
2 dl sör
2 tojás
2 ek olaj
1 csapott mokkáskanál só

A sütéshez:

Olaj

Elkészítése:


A húst 2 centis kockákra, a szalonnàt, hagymát hasonló vastagságú szeletekre vágjuk. Váltakozva 4 saslikpálcára húzzuk úgy, hogy a végére hús kerüljön, majd lisztben meghempergetjük.

A tésztához a lisztet a sörrel, tojássárgájával és az olajjal simára keverjük, megsózzuk, a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.

A nyársat ebbe a masszába mártjuk, majd bő forró olajban megsütjük.


2013. szeptember 14., szombat

Új ötlet...

...és új tervek vannak kibontakozóban a fejemben, amik megvalósításához jövő héten hozzá is kezdek. És hogy mi is ez az újdonság? Sajtgyártással próbálkozom...:-) 



Honnan az ötlet? Ma reggel arról beszélgettünk, milyen drága is a sajt, és arról nem beszélve, hogy azt sem tudjuk mit eszünk...jártam már úgy, hogy leginkább egy gumihoz tudtam volna hasonlítani azt, amit az üzletek sajt címszó alatt árulnak...kíváncsi lennék, mikor látott az tejet?

Gyorsan ráültem a netre, és el kezdtem bogarászni a házi sajtkészítés rejtelmeit....nem tűnt túl bonyolultnak, így gyorsan megszületett a döntés: sajtot gyártok...:-) 

Minden héten jön a bocis autó az utcába, lehet venni házi tejet kimérve...úgy gondoltam, először csak kis mennyiséggel próbálkozom, ha mégsem válna be, ne fájjon annyira, max. csak a kudarc élménye...mindenesetre bizakodó vagyok...:-) Sajtgyártásra fel!!!

2013. szeptember 13., péntek

Temesvári sertéstokány

A minap a facebookon láttam ezt a receptet, és nagyon guszta volt, kedvet kaptam hozzá...már úgyis elég rég volt tokány nálunk, úgyhogy épp ideje volt...egyébként is a tokány félékkel úgy vagyok, hogy akárhol látok egy számomra új receptet, azt rövid időn belül muszáj kipróbálnom...:-) 

Hozzávalók:

60 dkg sertés lapocka csíkokra vágva
10 dkg zöldbab
20 dkg gomba
10 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 evőkanál pirospaprika
2 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt
só ízlés szerint
őrölt fekete bors

Elkészítése:

A szalonnát kevés olajon zsírjára sütjük, a pörcöt kivesszük, a kisült zsírjába megpirítjuk a kockára vágott vöröshagymát, belenyomjuk a fokhagymát is. Hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és a paradicsomot, és kb 10 percig dinszteljük. Rádobjuk a besózott húst, borssal ízesítjük, kevés vizet aláöntve félpuhára pároljuk.

Beletesszük a zöldbabot, a gombát és az őrölt piros paprikát. Amikor puha a hús is és a zöldbab is, behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel. Forrás után levehetjük a tűzről. 

Rizzsel tálaljuk. Mivel mi nagyon szeretjük az erőset, így a nyáron készített savanyú pepperoni paprikát karikázunk rá, ettől kicsit pikánssá válik, nagyon finom...ha jól tudom, lehet kapni édes pepperoni paprikát is, azoknak, akik nem szeretik az erőset, érdemes kipróbálni vele...:-) 







Gombaleves

Tegnap bevásárolni mentünk Dorkával...a zöldséges részlegnél jártunk, mert gombát akartam venni a tokányhoz, amikor Dorka megkérdezte, hogy mikor csinálok már végre gombalevest...? 

Nagyon megörültem az ötletnek, mert így már meg is volt a mai leves...a fél kg gomba nagyobbik feléből főztem, mert sokat nem csinálok, hiszen nem tartható el, így mindig csak annyit készítek, amennyi biztosan elfogy...:-) 

Hozzávalók:


1 kis fej vöröshagyma
2 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
4 gerezd fokhagyma
30 dkg gomba
Kevés olaj
2 tk őrölt piros paprika
1 l víz
1 csapott ek liszt
2 ek tejföl
2 marék tetszőleges tészta /én reszeltkét tettem bele/
Só,bors ízlés szerint
1 csokor friss petrezselyem aprítva

Elkészítése:


A vöröshagymát, zöldségeket, és a gombát az olajon megdinszteljük, sózzuk, majd amikor levet engedett, beletesszük az őrölt paprikát, felengedjük vízzel és addig főzzük alacsony lángon, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Amikor minden puha, beletesszük a tésztát, majd behabarjuk a tejfölös liszttel. Forralunk még egyet rajta, és levehető a tűzről...a legvégén tesszük bele az aprított petrezselymet, mert mi úgy szeretjük, ha ropogós...ha valaki jobban szereti úgy, hogy együtt fő a levessel, korábban is bele lehet szórni.


2013. szeptember 12., csütörtök

Stíriai metélt

Sosem csináltam még korábban, csak halvány emlékképeim derengenek gyerekkoromból, és akkor sem volt túl gyakran...agyaltam először a miértjén, de aztán hamar rájöttem az okára: elég macerás...de azért egy évben egy alkalmat úgy gondolom mindenképp megérdemelne a kis nudlik gyártása...:)

Aztán a következő kérdés, ami megfogalmazódott bennem, az az volt, hogy ez vajon milyen kategória? Desszert, vagy sütemény, hiszen sütni is kell!? Elnézést a tudatlanságomért, azoktól, akik nálam okosabbak-e téren, vagy jobban ismerik ezt a nagyon finom édes tésztás ételt....végül úgy döntöttem, mi desszertként fogjuk fogyasztani, így ebben a blogban kapott helyet, nem a sütemények között...:)

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg túró
25 dkg liszt
2 tojás
1 kk só

A krémhez:

4 tojás
20 dkg cukor
20 dkg margarin
2 dl tejföl
1 cs vaniliás cukor
Fél citrom héja

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, gombócot formázunk belőle. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 2-3 mm vastagra sodorjuk, metélteket vágunk belőle. Loogó vízben kifőzzük.

A krémhez a tojásokat ketté választjuk,  a sárgáját robotgéppel kikeverjük a cukorral, vaniliás cukorral, citromhéjjal és a margarinnal. Belekeverjük a tejfölt, majd a már megfőtt metéltet. Legvégén összekeverjük a tojáshabbal.

Egy hőálló jénait megkenünk margarinnal, megszórjuk zsemlemorzsával, és beleöntjük a metéltet. 200 fokos sütőben kb fél órát sütjük.






2013. szeptember 11., szerda

ÚJ BLOGOT NYITOTTAM....

....azok kedvéért, akik csak főzni, illetve csak sütni szeretnek, kettéválasztottam...így mostantól ez lesz a főzős blog, itt továbbra is megtalálható majd minden finomság, ami a konyhámban készül, legyen az leves, főétel, vagy épp desszert, minden, ami nem süti.

Az új helyre kerültek a sütemények, torták, kelt tészták és a kenyér félék is...IDE várok tehát mindenkit, aki a sütés iránt érdeklődik inkább...süssünk, süssünk valamit...mert enni jó...:-) 

Mivel napi rendszerességgel sütök ezt-azt, így időszerűvé vált véleményem szerint a két terület szeparálása...így hát kedves olvasó, ha tetszettek a süteményeim, tortáim, akkor ott a helyed az új blogon, megtisztelnél, ha csatlakoznál, és rendszeres látogatómként köszönthetnélek ott is...:-) Így biztosan nem maradsz majd le semmi új finomságról, ha ismét elkap a sütési láz...

Szilvásgombóc

Már javában itt a szilva szezon, és még nem főztem szilvásgombócot...nincs ez rendjén így, mert minden szezonban legalább egyszer terítékre kell, hogy kerüljön...

Úgyhogy, miután megint itt egy vödörnyi friss szilva, úgy gondoltam, egyéb használható ötlet híján itt az alkalom...egyetlen problémám van vele: nem túl diétás kaja, de egy évben egyszer...:-)  

Van, aki desszertként eszi, nálunk ez a főételek táborát erősíti, de nézzük mindjárt a jobb oldalát: legalább desszertről nem kell gondoskodni...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg krumpli /ez nálam 4 szem volt/
25 dkg liszt
2 tk só
1 tojás
10 szem szilva
Cukor
Fahéj
Rum aroma
2 ek olaj
20 dkg zsemlemorzsa

Elkészítése:

A kockára vágott krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük, krumplinyomóval pépesítjük. Hozzáadjuk a sót, lisztet és a tojást, és összeállítjuk a tésztát. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 2-3 mm vastagra sodorjuk, majd 5x5-ös négyzetekre vágjuk.

A szilvát kimagozzuk, félbevágjuk, meglocsoljuk rum aromával, és mindegyik kis tésztanégyzetbe egy fél szilvát teszünk.  Minden szilva közepébe teszünk egy kk cukrot és egy késhegynyi fahéjat, majd összegombócoljuk őket. Lobogó vízben kifőzzük a gombócokat, ha feljön mind a víz tetejére.

Egy teflon lábosba beleöntjük az olajat és a zsemlemorzsát és egy csipet sót, és közepes lángon megpirítjuk. Ebbe merjük bele az időközben megfőtt gombócokat, megforgatjuk benne őket, és egy jénai tálba tesszük. Fahéjas porcukorral tálaljuk.



2013. szeptember 10., kedd

Madártej

Hetente egyszer este 6-kor jön az utcánkba a tejes autó, házi tejet lehet venni kimérve...tudja ezt mindenki, aki itt lakik, ha máshonnan nem is, hát a jellegzetes zenéjéről, hasonló, mint a Family Frost-os autó...mi csak Bocinak hívjuk...gyakran nem veszünk tőlük tejet, bár nekem nagyon ízlik, csak hamar megromlik, nincs hőkezelve.

Amikor veszünk, többnyire madártej készül belőle, mert teljesen más az íze,mint a bolti tejből készítettnek, sokkal finomabb...tegnap este, mire Dorka meghallotta, hogy itt a Boci és kitalálta, hogy madártejet szeretne, már késő volt....elment a tejes autó...szegény kislány elkeseredett, hogy mi lesz most a madártejjel??

Mi lenne? Csinálunk bolti tejből...igen ám, de tojás se nagyon volt itthon...mit tehet ilyenkor anya? Behuppan az autóba, és irány a legközelebbi bolt...így aztán végül lett madártej, Dorka boldog volt...annyira, hogy meg sem várta, amíg kihűl, még forrón letolt két tányérral...:-) 


Hozzávalók:

1 l házi tej /ennek hiányában 2,8%-os tej/
4 tojás
2 cs. vaniliás cukor
4 ek cukor /ízlés szerint lehet több-kevesebb/
1 ek vaniliás puding /csak akkor kell, ha nincs házi tej/

Elkészítése:


A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből robotgéppel kemény habot verünk, a végén hozzáadunk 1 kk cukrot.

A sárgáját a cukorral, vaniliás cukorral, és szükség szerint a pudinggal habosra keverjük. Ha házi tejet használunk, nem szükséges a puding, mert az van annyira zsíros, hogy a tojás sárgájával ha jól elkeverjük, akkor besűrűsödik, a bolti nem...annak szüksége van egy kis rásegítésre, különben híg marad...

A tejet felforraljuk, és a tojáshabból galuskákat szaggatunk bele. Megforgatjuk, mindkét oldalát megfőzzük, majd tálba tesszük őket. A forró tejbe belekeverjük a tojás sárgájának cukros pudingos egyvelegét, majd a habgaluskákra öntjük.

Jól lehűtve tálaljuk.


2013. szeptember 9., hétfő

Olívabogyó

Úgy vagyok az olivával, mint Gombóc Artúr a csokoládéval....teljesen mindegy, hogy zöld, vagy fekete, magos, vagy lyukas, esetleg töltött, és ennek ezer féle változata....IMÁDOM MIND!!!:-)



Amikor Dorci pocakbaba volt, este tv nézés közben együltő helyemben képes voltam akár egy üveggel is elpusztítani......aztán, hogy vajon ennek a következménye-e, vagy csak pusztán azért, mert finom, Dorka talán még nálam is jobban rajong érte. Ezért aztán, ha van is itthon bogyó, merthogy mi csak így hívjuk, akkor sincs, ugyanis addig tart egy doboz, amíg kinyitjuk.

Történt aztán a minap, hogy anyukám paradicsom salátát készített...pakolgatta bele lelkesen a gyönyörű, zöld szemű bogyókat....miután nagy nehezen egyszer sikerült rávennem, hogy kóstolja meg, rájött, hogy ez nem is olyan rossz...szóval, ahogy készült a sali, gondoltam egy merészet, és Boti fiú szájába nyomtam belőle egyet...és azt hiszem, ezzel a mozdulattal nála is elkezdődött valami...hiába, vannak dolgok, amiket nem lehet túl korán elkezdeni...:-) 



2013. szeptember 8., vasárnap

Bodzalekvár

Gyerekkoromban egyszer egy bodzaszedés alkalmával egy nagyon csúnya baleset ért, azóta semmilyen formában nem fogyasztottam bodzát...Mondjuk az is igaz, hogy a bodza nálam a szörpöt jelentette, és nem tudtam, hogy mást is készítenek belőle...mint pl. lekvárt, ami teljesen más ízű, mint az általam korábban ismert és nem túl népszerű szörp...ez valami isteni!!!

Hozzávalók:

5 kg bodza-termés
1 kg cukor
6 citrom
4 zacskó dzsemfix 3:1

Elkészítése:

Leszemezzük a bodza termést, cukorral, valamint a citromok kifacsart levével felfőzzük. Forrás után 10 percig főzzük, majd paradicsom-passzírozóval átpasszírozzuk.

Visszatesszük a tűzre, elkeverjük benne a dzsemfixet, és még kb 5 percig főzzük. Üvegekbe töltjük, és mehet a polcra...:-)


Savanyú szilva

Pár éve kaptunk egy üveg savanyú szilvát, és valami csudafinom volt az édes és a savanyú együttes íze...akár savanyúságként, akár csak egy esti nasiként is kiváló...most, hogy ismét itt a szilva szezon, és szerencsére terem is rendesen azon túl, hogy a fagyasztó már tele van vele, és lekvár is készült jó pár üveggel, eszembe jutott a savanyúság is.

Mivel még sosem csináltam, így kicsit bátortalanul csak egy üveggel próbálkozom, aztán, ha olyan finom lesz, mint amit pár éve kóstoltam, akkor jövőre indul a nagyüzem...:-) 

Savanyúság alaprecept

Hozzávalók: 

2 l víz
2 dl 20%- os ecet
1 marék só
30 dkg cukor
1 kk kénpor
Tetszőleges zöldség/gyümölcs

Elkészítése:

A szilvákat megmossuk, üvegbe tesszük, felöntjük a hidegen összekevert savanyúság lével.





2013. szeptember 6., péntek

Gyufatészta

Nagy tésztakedvelő famili vagyunk, így elég gyakoriak nálunk a tésztás kaják...tudom, hogy nem a legegészségesebb köret, de hát mit csináljunk...nagyon szeretjük. Minden féle fajtát, de leginkább ez a nyerő... Így hát mindig hatalmas adagot gyúrunk, ha véletlenül maradna, mehet a fagyra, hogy vészhelyzetben legyen mihez nyúlni...:-) 

Nagyon nem is mérjük a lisztet, amikor készül a tészta, hanem úgy számoljuk ki, mekkora adag legyen, hogy hányan vagyunk...ahány fő, annyi merőkanál liszt...persze ez függ attól is, mekkora az a merőkanál, illetve ki mennyire tésztás...mi nagyon...:-) 

Azt szokták mondani, hogy 10 dkg lisztenként kell 1 tojás, mi annyit nem használunk, egyrészt drága a tojás, kevesebből is ugyanolyan jó, másrészt nagyon kemény lesz a tészta és sokkal nehezebb lesz kisodorni...:-) 

A halászlé elengedhetetlen kelléke ez mifelénk, de a pörkölteket, bablevest, savanyú krumpli levest is ilyen tésztával készítjük. Úgyhogy arra gondoltam, mindenképpen megérdemel egy önálló bejegyzést...:-) 



Hozzávalók 5 főre:

5 merőkanál liszt
3 tojás
Kevés só
Annyi víz, hogy összeálljon a tészta

Elkészítése:

A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát, gombócot formálunk belőle. Lisztezett gyúródeszkára tesszük a gombócot, és a tállal, amiben gyúrtuk, letakarjuk kb 20 percre. Erre azért van szükség, hogy puhuljon, és majd könnyebb legyen sodorni. 2-3 mm vastagságú kör alakra sodorjuk.


Pihentetjük egy kicsit, majd feldaraboljuk a tésztát keresztben kb 4-5 cm széles csíkokra. Ezeket a csíkokat egymás tetejére tesszük, és így vágjuk fel a tésztacsíkokat gyufaszálhoz hasonló méretű hasábokra.



Lobogó sós vízbe dobjuk, és amikor feljött a minden tészta a víz tetejére, akkor szűrhetjük le. Leszűréskor hideg vízzel jól öblítsük át addig, amíg kihűl, hogy ne legyen mászkos.


2013. szeptember 3., kedd

Székelygaluska

Ez is azok közé az ételek közé tartozik, amiből nem lehet eleget készíteni nálunk...általában a legnagyobb lábosom is tele van vele, amikor elkészül, az utolsó gombócokért mégis megy a közelharc...:-) 

Nem is csoda, hiszen minden földi jó benne van, ami ahhoz kell, hogy sikeres legyen egy étel nálunk, elég, ha csak a kapor és a borsikafű együttes ízvilágát említem...:-) 

És ami nekem egy nagy elismerés volt: egyszer egy vendégünk azt mondta, hogy jobban készítem, mint a székely rokona...:-) 

Hozzávalók:

1 kg darált sertés lapocka
1 közepes fej édes káposzta
10℅-os ételecet
Só, bors ízlés szerint
6 gerezd fokhagyma
1 dl rizs
Kevés o
10 dkg kockázott bacon vagy füstölt szalonna/sonka is jó
1 csokor kapor
1 marék borsikafű

Elkészítése:


A káposzta torzsáját kivágjuk, és így egészben, torzsa nélkül, sós ecetes vízben főzzük forrás után kb  negyed órát. A főzőlevét úgy ízesítsük, hogy ha megkóstoljuk, túl savanyúnak érezzük.

Közben elkészítjük a darált húst. 1 dl rizst kevés olajon megpirítunk, majd ráöntünk ugyanazzal a pohárral 1 dl vizet. Ha elfőli a levét, kész...ekkor még pattogós a rizs. Hozzáadjuk a húshoz. Belezúzzuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.

A káposztáról óvatosan leszedjük a leveleket. A húsból gombócokat formázunk, és a káposztalevélbe tekerjük. Ha nagyon repedne a káposzta, tegyük vissza a lébe bátran, és főzzük még tovább pár percig.

Amikor elfogyott a hús, a gombócokat tegyük egy lábosba, dobjuk bele a bacont, kaprot, borsikafüvet, és a maradék káposztát szeleteljük rá. Végül felöntjük a káposzta főzőlevével, és így lassú tűzön bő egy órát főzzük, addig, hogy a káposzta jól megpuhuljon. Ha szükséges, sóval, ecettel menet közben is ízesíthető.




2013. szeptember 2., hétfő

Marhapaprikás szaggatott galuskával

Igen régi magyar étel, számtalan változata ismert, én ma a paprikás verziót készítem, azaz, nem sűrű, hanem hosszabb lével főzöm. Nem lesz ízetlen attól, hogy nem olyan sűrű szaftos, ne ijedjünk meg...:-) Egészen más az íze ebben a formában...de mindkettőt szeretem. A gyerekek viszont jobban szeretik, mert nem kell vadászni a levet...:-) 

Hozzávalók:

1 kg marha lábszár
2 nagyobb fej hagyma
1 tv paprika
1 paradicsom
Kevés olaj
2 csapott ek őrölt piros paprika
2 szem krumpli
2 gerezd fokhagyma
Só ízlés szerint

A galuskához:

20 dkg liszt
2 tojás
Pici só
Annyi víz, hogy egész sűrű, vágható tészta állaga legyen

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, beletesszük a tv paprikát, paradicsomot, majd a felkockázott húst. Fehéredésig pároljuk, ezután mehet rá a piros paprika.

Mivel mi paprikást főzünk, bő lével engedjük fel, nem sűrű szaftos pörköltet kapunk.
Puhára főzzük a húst alacsony lángon. Az, hogy mennyi idő alatt puhul meg, a marha korától függ...ha öregebb, nyugodtan számolhatunk rá 3-4 órát.

Amikor megpuhult, beletesszük a hasábra vágott krumplit, és még 20 percig tovább főzzük, amíg megpuhul a krumpli is.

A galuskához a hozzávalókat fakanállal összekeverjük. Az így kapott sűrű tésztából vágódeszkára teszünk egy darabot, és késsel lobogó vízbe szaggatjuk.


2013. szeptember 1., vasárnap

Savanyú pepperoni

Említettem már, hogy mennyire szeretjük az erős ízeket, és az erdélyi konyhát...és, hogy a kettőt ötvözzük, azért készült ez a két üveg savanyú pepperoni...:-)

Már most készülünk az Erdélyi csorba készítésére, aminek elengedhetetlen hozzávalója lesz ez a savanyú pepperoni...:-)

Hozzávalók:

25 dkg pepperoni paprika
Fél tk só
Késhegynyi nátrium benzonát

Elkészítése:


A paprikát megmossuk, fél literes dunsztos üvegbe állítjuk, beletesszük a sót,  tartósítószert, majd felöntjük  8%-os ecettel, hogy ellepje a paprikát.

Rácsavarjuk az üveg tetejét, és mehet a spájzba...nincs más dolgunk, mint várni a telet...hogy végre fogyasztható legyen...