Az áramszolgáltatónk egy napos áramszünetet ígért a mai napra, így gyorskajaként rakott karfiollal készültem....de...mivel ez is sütést igényel, ami nálunk villany, így igyekeznem kellett...már reggel 6-kor mentem a boltba vásárolni, hogy tuti kész legyek 8-ig....ami persze mondanom sem kell, nem sikerült, viszont, ami jó hír volt, hogy az áramosok sem kapkodták el, hogy kikapcsolják a szolgáltatást...így bőven be tudtam fejezni...:-)
Hozzávalók:
1 nagyobb karfiol
1 fej vöröshagyma
50 dkg darálthús sertés lapockából
Kevés olaj
2 gerezd fokhagyma
15 dkg reszelt trappista sajt
3 dl tejföl
1 tk őrölt piros paprika
Oregánó
Bazsalikom
Só
Bors
Vegeta
Fokhagyma granulátum
2 dl rizs
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira bontjuk, jól megmossuk, vegetával ízesített vízben félpuhára főzzük.
A rizst kevés olajon megpirítjuk, majd kicsivel több, mint a duplája vízzel felöntjük, sózzuk, és kevergetés nélkül közepes lángon addig főzzük, amíg elforrja az összes levét. Ekkor levesszük a tűzről, fedővel letakarva kb 10 percig pihentetjük.
A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a darálthúst, a zúzott fokhagymát, sót, oregánót, bazsalikomot(a fűszerek mennyiségét mindenki a saját ízlésének megfelelően adagolja, én hajlamos vagyok mindent túlfűszerezni...:-)
Fehéredésig pároljuk, majd belekeverjük a pirospaprikát, és felöntjük kb 2 dl vízzel. Puhára főzzük, ízlés szerint tovább fűszerezhetjük, én meg borssal, vegetával ízesítettem a végén.
Egy kerámia tálba egyenletesen eloszlatjuk a rizst, ráöntjük a húst szafttal együtt. Megszórjuk a reszelt sajt felével. Ennek a tetejére szép sorban ráfektetjük a karfiol rózsákat. En azért főzöm csak félpuhára, mert különben nagyon omlós lenne, nem lehetne szépen kirakni, aztán majd a sütőben úgyis puhul még. A karfiol tetejére kenjük a fokhagyma granulátummal elkevert tejfölt, végül a reszelt sajt másik felét is rászórjuk.