Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2013. október 29., kedd

Rakott karfiol

Az áramszolgáltatónk egy napos áramszünetet ígért a mai napra, így gyorskajaként rakott karfiollal készültem....de...mivel ez is sütést igényel, ami nálunk villany, így igyekeznem kellett...már  reggel 6-kor mentem a boltba vásárolni, hogy tuti kész legyek 8-ig....ami persze mondanom sem kell, nem sikerült, viszont, ami jó hír volt, hogy az áramosok sem kapkodták el, hogy kikapcsolják a szolgáltatást...így bőven be tudtam fejezni...:-) 

Hozzávalók:

1 nagyobb karfiol
1 fej vöröshagyma
50 dkg darálthús sertés lapockából
Kevés olaj
2 gerezd fokhagyma
15 dkg reszelt trappista sajt
3 dl tejföl
1 tk őrölt piros paprika
Oregánó
Bazsalikom
Bors
Vegeta
Fokhagyma granulátum
2 dl rizs

Elkészítése:

A karfiolt rózsáira bontjuk, jól megmossuk, vegetával ízesített vízben félpuhára főzzük.

A rizst kevés olajon megpirítjuk, majd kicsivel több, mint a duplája vízzel felöntjük, sózzuk, és kevergetés nélkül közepes lángon addig főzzük, amíg elforrja az összes levét. Ekkor levesszük a tűzről, fedővel letakarva kb 10 percig pihentetjük.

A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a darálthúst, a zúzott fokhagymát, sót, oregánót, bazsalikomot(a fűszerek mennyiségét mindenki a saját ízlésének megfelelően adagolja, én hajlamos vagyok mindent túlfűszerezni...:-) 
Fehéredésig pároljuk, majd belekeverjük a pirospaprikát, és felöntjük kb 2 dl vízzel. Puhára főzzük, ízlés szerint tovább fűszerezhetjük, én meg borssal, vegetával ízesítettem a végén.

Egy kerámia tálba egyenletesen eloszlatjuk a rizst, ráöntjük a húst szafttal együtt. Megszórjuk a reszelt sajt felével. Ennek a tetejére szép sorban ráfektetjük a karfiol rózsákat. En azért főzöm csak félpuhára, mert különben nagyon omlós lenne, nem lehetne szépen kirakni, aztán majd a sütőben úgyis puhul még. A karfiol tetejére kenjük a fokhagyma granulátummal elkevert tejfölt, végül a reszelt sajt másik felét is rászórjuk.

200 fokra felmelegített sütőben addig sütjük, amíg megpirul a teteje.




2013. október 27., vasárnap

Tyúkpörkölt kacsazúzával

A hétvégi bevásárlás alkalmával tyúkcombra pályáztam a csibeboltban, de későn voltam, így lecsúsztam róla...mivel mindenképp tyúkpörköltet képzeltem  el vasárnapi főételnek, így úgy döntöttem, jó lesz tyúk nyaka és szárnya is...Megspékelve egy jó adag zúzával...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg tyúknyak
50 dkg tyúkszárny
50 dkg kacsazúza
3 fej vöröshagyma kockára vágva
Kevés olaj
2 ek őrölt piros paprika
Só ízlés szerint
2 kis szem krumpli

Elkészítése:

A hagymát kevés olajon megpirítjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a piros paprikát, majd felöntjük egy kevés vízzel. Beletesszük a húst és a zúzát, annyi vizet adunk hozzá, hogy épp csak ellepje és közepes lángon puhára főzzük.

Amikor megpuhult, belevágjuk a hasábra vágott krumplit. 20 percig főzzük tovább, ennyi idő alatt puhul meg a krumpli.

Gyufatésztával tálaljuk. Elkészítését itt írtam le...:-)



2013. október 25., péntek

Sajtmártásos szarvacska

Ismételten azzal a problémával szembesültem, hogy fogalma nem volt, mit dobjak össze ebédre....nem akartam nagy kaját gyártani, csak valami gyorsan elkészíthetőben gondolkodtam...aztán végül is arra jutottam, hogy felcsaptam a hűtőt, elkezdtem kipakolni a potenciális alapanyagokat, és szépen lassan elkezdett körvonalazódni a fejemben a sajtmártásos szarvacska gondolata...:-) 

Hozzávalók:

2 szelet kenyérszalonna
2 ek olaj
2 újhagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek liszt
6 dl tej
15 dkg reszelt sajt
Só,bors ízlés szerint
25 dkg szarvacska tészta

Elkészítése:

A kockára vágott szalonnát zsírjára sütjük, a pörcöt kivesszük, kiegészítjük a zsírját az olajjal, megpirítjuk benne a karikára vágott újhagymát és fokhagymát. Beletesszük a lisztet, jól elkeverjük, majd apránként folyamatos kevergetés mellett közepes lángon hozzáadjuk a tejet.

Újraforrásig főzzük, hozzáadjuk a reszelt sajtot. Amikor az elolvadt, sóval, borssal ízesítjük.

A kifőzött szarvacska tésztát hőálló jénaiba tesszük, ráöntjük a sajtmártást, megszórjuk a tetejét reszelt sajttal és 200 fokos sütőben pirosra sütjük.


2013. október 22., kedd

Almaszósz pirított darával

Ma nem kellett ebédet főznöm, mondván, hogy maradt még ebédre való...igen ám, de aztán eszembe jutott, hogy a kisfiamnak frissen főtt kaját kéne adjak...és már majdnem dél volt...hát ezt jól elszúrtam, de aztán eszembe jutott az almaszósz pirított darával...nagyon gyorsan kész, és imádja is a nagyfiú...:-) 

Aztán, ahogy etettem, úgy megkívántam, hogy arra gondoltam, csinálok magamnak desszert gyanánt...

A következő recept egy személyre szabott, inkább csak nasinak való.:-) 

Hozzávalók:

A szószhoz:

2 kisebb alma
1 ek cukor
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 dl  víz
Kicsi citromlé
25 g margarin
2 tk liszt
Csipet fahéj

A pirított darához:

1 ek olaj
2 ek búzadara
Csipet só
30 ml víz

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítotjuk, szeletekre vágjuk. Felöntjük a vízzel, megszórjuk cukorral és őrölt szegfűszeggel. Puhára főzzük.

Amikor megpuhult, kicsi citromlét adunk hozzá. Elkészítjük a rántást. A margarint felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, és besűrűsítjük vele az almaszószt. Tetejére fahéjat szórunk.

Az olajat felforrósítjuk, belekeverjük a darát, és a sót. Amikor pirul beleöntjük a vizet. Folyamatosan kevergetjük még pár percig, én úgy szeretem, ha jó ropogós...:-) 


2013. október 21., hétfő

Savanyú cékla

Egészséges, vitamindús és nagyon finom egyik kedvenc salátánk...nemcsak húsételek mellé kiváló savanyúság, hanem esti nasinak is remek...csoki helyett...:-) 

Hozzávalók:

1 kg cékla
1 dl 20%-os ecet
4 dl víz
25 szem édesítő tabletta

Elkészítése:


A céklákat jó alaposan megmossuk, kicsit megböködjük, majd alufóliába tekerjük. 200 fokos sütőben puhára sütjük. 

Amikor megpuhult, meghámozzuk, karikára vágjuk. Az ecetes vízben felolvasztjuk az édesítő tablettát és nyakon öntjük vele a cékla szeleteket.

Hűtőben tároljuk.


2013. október 20., vasárnap

Ünnepi tarja

Ez az a fajta főétel, amit általában valamilyen események, vagy vendégség alkalmával szoktunk készíteni, és kivétel nélkül minden alkalommal viharos sikert arat...érdemes kirpróbálni, garantált a siker vele....:-) 

Isteni finom, omlós, szaftos...

Hozzávalók:

1 kg tarja szeletelve
4 ek liszt
1 kk őrölt piros paprika

A páchoz:


1 ek bors
2 ek mustár
1 ek vegeta
Fél tubus piros arany
1 dl olaj
Fél csomag fokhagyma granulátum

A sütéshez:

Olaj

Elkészítése:


A sütés előtti este bepácoljuk a húst. A pác hozzávalóit összekeverjük. A  hússzeletek mindkét oldalát bekenjük vele, és folpackkal letakarva pihentetjük egy éjszakát.

Másnap a szeleteket egyenként paprikás lisztben megforgatjuk, és bő, forró olajban mindkét oldalát hirtelen megsütjük.

Tepsibe tesszük, és annyi vizet öntünk alá, hogy félig lepje el a húsokat. Alufóliával lefedjük és 200 fokos sütőben omlósra sütjük.

Rizzsel tálaljuk.


2013. október 19., szombat

Diétás párolt káposzta

Közelít a hideg, a tél, ami nálam egyet jelent a káposzta szezon kezdetével...bármilyen formában szeretem, és elég gyakori köretté válik ebben az évszakban a vacsoraasztalunkon.

A párolt káposzta minden húsételhez remek köret, nagyon finom, és abszolút diétás...:-) 

Hozzávalók:

1 fej kápaszta
1 fej vöröshagyma
1 alma
15 szem édesítő tabletta /ízlés szereint több-kevesebb/
Olaj
1 ek ecet
1 tk só

Elkészítése:

A káposztát és a hagymát legyaluljuk, az almát vékony szeletekre vágjuk, hozzáadjuk az almát, sózzuk, édesítjük, kevés olajon kb 2 dl vízzel közepes lángon időnként megkeverve puhára pároljuk.

Amikor megpuhult, ecettel ízesítjük.


2013. október 17., csütörtök

Májpástétom

Bizton állíthatom, hogy ez a világ legfinomabb májpástétoma...a májat nem kedvelők esetében is sikert aratott....nem véletlenül.:-) 

Utoljára gyeekkoromban ettem, és már egy ideje készültem rá, hogy felfrissítem az élményt...most sikerült végre. Ez az adag hatalmas, most csak a feléből készítettem, egy nagy tál lett belőle így is!

Hozzávaók:

1 kg máj
3 nagy vöröshagyma
1 kg kápia paprika
2 kockamargarin
Fél tubus mustár
Fél tubus piros arany
Só, bors ízlés szerint

Elkészítése:


A májat, a hagymát és a kápia paprikát nagyobb darabokra vágjuk, és kevés olajon sóval megpároljuk.

Ha megpuhult, húsdarálóval kétszer ledaráljuk, majd a habverővel hozzákeverjük a margarint, mustárt,piros aranyat, a sót és a borsot.


Csikós tokány

A tokánykészítés folyamata nálam úgy zajlik, hogy először is odáig eljutok, hogy tokány lesz a kaja...előveszem a húst, vöröshagymát, fokhagymát, szalonnát, ami ugye alap ennek az ételnek az esetében. 

Majd elkezdem a szokásos módon: zsírjára sütöm a szalonnát, és közben agyalok, hogy milyen tokány is legyen, mi van itthon....mire eljutok odáig, hogy a húst is belerakom a hagymára, többnyire kitalálom...hát így történt ez ma is...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg sertés lapocka csíkokra vágva
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 tv paprika
1 paradicsom
3 szelet kenyérszalonna
1 púpos tk őrölt piros paprika
3 dl víz
2 ek tejföl
1 csokor friss petrezselyem
Só,bors ízlés szerint


Elkészítése:

A kenyérszalonnát kockára vágjuk, és kisütjük a zsírját. Ha füstölt szalonna van otthon, az is jó, csak ebben az esetben kell mellé egy kevés olaj is. Leszedjük a pörcöt, és a zsírba beleöntjük a kockára vágott vöröshagymát, a felkockázott paprikát és a paradicsomot. Dinszteljük pár percig, aztán mehet bele a hús. Rázúzzuk a fokhagymát, és fedő alatt közepes lángon pároljuk amíg levet ereszt. Ekkor belekeverjük a piros paprikát, és felöntjük 2 dl vízzel.

Fedő alatt alacsony lángon puhára főzzük. Ha nagyon elfőli a levét szükség szerint a maradék 1 dl vizet beleönthetjük. Amikor megpuhult, belekeverjük a tejfölt és a felaprított petrezselymet. Sóval, borssal ízesítjük.

Tálalható tésztával, tarhonyával rizzsel, ki mivel szereti...:-)



2013. október 14., hétfő

Töklámpást faragtam...

...merthogy közeledik halloween, és lépten-nyomon tökökbe botlik az ember...igaz ugyan, hogy nem vagyok a híve az angolszász "importált ünnepeknek" legyen az a valentin nap, vagy a halloween, számomra ez túl mű, és erőltetett.

Viszont a tökfaragás része érdekelt, valószínűleg az alkotási vágyam erősödhetett fel, mert azt viszont nagyon szeretek...eddig valahogy sosem vettem halloween tököt, ennek talán az lehetett az oka, hogy sokalltam az árát, van az a szint, amennyit nem adok érte.

Tegnap délután jöttünk haza vidékről, és az egyik falvacskában tele volt az utca tök árusokkal, és amin meglepődtem, hogy számomra elfogadható áron "dobálták" utánunk...így aztán arra jutottam, hogy itt az ideje kipróbálni, milyen is halloween tököt faragni...:-) 

Kicsit tartottam tőle, féltem, hogy beletörik a bicskám, nehéz lesz, nem bírja a kezem, vagy csak szimplán elszúrom, de aztán végül is kár volt...rém egyszerű, max fél óra alatt elkészültem, úgy, hogy ebbe beleszámítom a romeltakarítást is...:-) És ahhoz képest, hogy először próbáltam, nem is lett rossz...:-) 

Éppen ezért arra gondoltam, megosztom veletek, hatha másnak is meghozza a kedvet és a bátorságot a farikcsáláshoz, tök jó móka...:-) 

Amire szükség lesz:

1 db halloween tök
1 újságpapír, amin faragunk, csak, hogy minél kisebb legyen a rom...:-) 
1 műanyag tál a hulladéknak
1 evőkanál
1 közepes, ill 1 kisebb éles kés a faragáshoz
1 ceruza
1 toll
1 mécses

Hogyan is álljunk neki?

  1. Először is, mossuk meg jó alaposan a tököt, majd száraz törlőkendővel megtörölgetjük.
  2. Skalpoljuk meg...ezt megtehetjük úgy, hogy körbevágjuk, vagy hatszög alakban. Én az utóbbit választottam. Úgy a legkönnyebb, ha a nagyobb késsel először meghúzzuk a formát, amikor ez megvan, lehet véglegesre vágni. Így megkapjuk a kalapját, ki tudjuk már belezni...
  3. Evőkanállal kikaparjuk a belsejét, jó alaposan, hogy ne maradjon benne magos-szálas rész. Ugyanezt megcsináljuk a kalappal is.
  4. Kiválasztjuk a mintát, hogy milyen fejet is szeretnénk faragni...
  5. Először ceruzával rajzoljuk meg, majd ha jó, átïrjuk tollal, mert a ceruza nagyon halvány. Az esetlegesen ott maradó toll-szegélyt én simán le tudtam kézzel törölni.
  6. Célszerű a rajzot az orrával kezdeni, és ahhoz igazítani a szemeket, és a szájat.
  7. Ha megvagyunk, kezdődhet a faragás...ehhez a kisebb késre lesz szükségünk, körbevágjuk a rajzot a vonal mentén. Ettől tartottam a legjobban, de nem kell...rém egyszerű...:-) 
  8. Végük a kalapba még egy kéményt vágunk.
  9. Ezzel elkészült a töklámpásunk, mehet bele a mécses...:-) 




2013. október 10., csütörtök

Gombás kelpástétom

Egy újságban találkoztam ezzel a recepttel...ahogy megláttam, abban a pllanatban eldöntöttem, hogy ez kell nekem!!:-) 

Ez volt az első alkalom, hogy elkészïtettem, de biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó, mert valami fergetegesen finom!!!

Bár a kelkáposzta elég meegosztó kaja, nalunk se szereti minenki, de a káposztakedvelők körében viharos siker lesz, ez borítékolható!:-) 

Hozzávalók:

1 kis fej kelkáposzta
50 dkg gomba
20 dkg sárgarépa
1 fej vöröshagyma
3 ek olaj
2 tk vegeta
1 ek citromlé
15 dkg reszelt sajt
1,5 dl tejföl
4 tojás
3 szelet szendvics kenyér
1 csipet reszelt szerecsendió

Elkészítése:

A kelkáposzta levelek levélnyelét vastag késsel kivágjuk, majd enyhén sós forró vízben 2 percig főzzük, leszűrjük, hűlni hagjuk. A gombát szeletekre, a répát és a hagymát finomra vágjuk.

Kb 20 cm hosszú szögletes sütőformát kikenünk olajjal, kibéleljük a levelekkel, hogy túllógjanak a forma peremén. A maradék levelet apróra vágjuk.

A fele olajat felforrósítjuk, és a gombát addig pároljuk benne, amíg elfőli a levét. Ha kész, átöntjük egy tálba és a serpenyőben a maradék olajon megpároljuk a répát, a hagymát, és a felaprított káposzta levelet. Megszórjuk vegetával, meglocsoljuk citromlével. Jól elkeverjük.

A sütőt 200 fokra melegítjük. A sajtot a tejföllel elkeverjük, hozzáadjuk a felvert tojásokat. A kenyeret elmorzsoljuk..

Az egészet a zöldségekkel összekeverjük, sóval, borssal, szerecasendióval ízesítjük.

A masszát a kellevelekkel bélelt formába kanalazzuk, ráhajtjuk a leveleket, és olajjal megkent sütőpapírral lefedjük. Vízzel töltött tepsibe állítjuk, és 70 percig sütjük. Ha kihűlt, szeletelhető.




Krumplipüré

Dorka lányom kedvenc körete, de azon kivételes ételek közé tartozik, amit mindenki szeret...egyszerű, gyors, nagyon finom.

Sokféleképpen elkészíthető, ahány ház, annyi szokás, én nem bonyolítom túl ezt sem, van aki tejszínt, tejfölt tesz hozzá, én maradok a margarin és a meleg tej kombinációjánál....különlegessége leginkább a lágyságában, és a krémességében rejlik, mintsem a fűszerezésén...

Hozzávalók:

50 dkg krumpli
8 dkg margarin
170 ml langyos tej
Só ízlês szerint
Csipet szerecsendió

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, puhára főzzük. Krumplinyomóval még melegen passzírozzuk, hozzáadjuk a tejet, margarint...sóval, szerecsendióval ízesítjük. Robotgéppel habosítjuk.




2013. október 9., szerda

Hamis halászlé

Mit tegyünk, ha halászlét szeretnénk enni, de nem tudunk halat venni? Vagy, ami valószínűbb, a halászlé levét nagyon szeretjük, de a halat nem...és hát a halhúst kidobni elég nagy luxus, ilyen árak mellett...meg hát amúgy is...kaját nem dobunk ki...:-)

Szóval tudom, hogy nem ugyanaz, mint egy igazi halászlé, de mi nagyon szeretjük...gyors, olcsó, egyszerű....és nagyon, de nagyon finom...:-)

Hozzávalók:

1 nagy fej hagyma
1 nagy vagy 2 közepes krumpli
1,5 l víz
2 tk só
1 púpos ek őrölt piros paprika
3 knorr halászlé kocka

Elkészítése:

A kockára vágott hagymát, és krumplit felöntjük a vízzel, ízesítjük sóval. Amikor forr, beletesszük az őrölt paprikát majd a halászlé kockát.

Közepes lánggon addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul, és a lé besűrűsödik.

Gyufatésztával, kevés nyers hagymával tálaljuk. A gyufatésztáról, illetve annak elkészítéséről korábban ITT írtam bejegyzést.


2013. október 7., hétfő

Vadas

Mint ahogyan egy csomó minden mást, ezt sem úgy készítjük mi, ahogy általában mindenki más...én úgy szeretem, ha pikáns, savanykás ízű...a karamellizált cukros verzió nem tartozik a kedvenceim közé...nem azért, mert az nem finom, csupán így szoktam meg...

Nem utolsó szempont az sem, hogy töredéke idő alatt elkészül ebben a formában...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg marha comb szeletelve
5 sárgarépa
2 petrezselyem gyökér
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 doboz tejföl
3 babérlevél
Só, bors ízlés szerint
2-3 ek mustár/ízlés szerint lehet több-kevesebb/
Olaj
4 ek liszt

Elkészítése:


A hús szeleteket besózzuk, borsozzuk, mustárral bekenjük.Amíg áll a pácban, a répákat,hagymákat megpucoljuk, tökgyalun lereszeljük, majd kevés olajon megdinszteljük. Felöntjük kb egy liternyi vízzel, beletesszük a hús szeleteket.

Addig főzzük, ameddig megpuhul a hús...ha már jó omlós, elkészítjük a rántást. Kb fél dl olajat felforrósítunk, belekeverjük a lisztet, és beleöntjük a zöldséges húsba.

A végén tejföllel, borssal, mustárral ízesítjük, hogy kellemesen savanykás pikáns íze legyen...:-)

Zsemlegombóccal tálaljuk...elkészítéséről korábban ITT írtam.


2013. október 6., vasárnap

Zsemlegombóc

A klasszikus pirított zsemlekockás zsemlegombóc soha nem tartozott a kedvenc köreteim közé, éppen ezért örültem meg nagyon, amikor az egyik tv műsorban a nénik másféle módon készítették el...így aztán hamar kipróbáltam, és ez a fajta gombóc végül jóval közelebb áll az én ízlésemhez...:-) 

Hozzávalók:

1/2 zsemle áztatva
20 dkg liszt
2 tojás
1 kk só
1 csokor friss petrezselyem aprítva
Víz

Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverjük annyi vízzel, hogy a galuskatésztánál  keményebb állagú legyen.

Lobogó vízbe evőkanállal belekanalazzuk, kifőzzük. 


2013. október 5., szombat

Káposzta főzelék fasírozottal

Dorka lányom tegnap panaszkodott, hogy kelkáposzta főzelék volt az ebéd az oviban...és akkor hirtelen jött a felismerés: ezer éve nem csináltam...és mivel a nagylány úgyis az óvodában ebédel, így nem kellett több félét főznöm...:-) 

Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, egészséges...és nagyon szeretem.:-)  Persze a főzelék önmagában kevés, így fasírozottat gondoltam mellé...

Szóval jól kigondoltam mindent, erre a legközelebbi boltban nem volt kelkáposzta, csak kínai kel...az meg nem kell a főzelékhez, így maradtam a sima káposztánál, mivel már ráállítottam a gondolataimat...:-) 

Hozzávalók:

1 fej kelkáposzta
2 szem krumpli
3 babérlevél
Kevés olaj
5 gerezd fokhagyma
2 púpos ek liszt
1 ek őrölt piros paprika

Elkészítése:

A káposztát késsel összevágjuk, lobogó vízzel leforrázzuk. Ezután egy lábosba tesszük a kockára vágott krumpli, és a babérlevelek társaságában és felöntjük annyi vízzel, hogy a káposzta feléig legyen.

Közepes lángon addig főzzük, amíg a káposzta is és a krumpli is megpuhul. Ekkor elkészítjük bele a rántást. Kevés olajon megpirítjuk a fokhagymát, hozzákeverjük a lisztet, majd a tűzről levéve mehet bele az őrölt paprika.

Ezzel sűrítjük be a káposztàt, forralunk rajta egyet, és levehetjük a tűzről...:-)

Fasírozottal tálaljuk, az elkészítését ITT olvashatjátok...


2013. október 4., péntek

Tojáspörkölt tarhonyával

Régi időkben azért készítették az emberek ezt az ételt, mert olcsó volt és laktató...a mai világban ez az előbbi már nem mondható el, nagyon drága lett a tojás, így egy négy tagú család esetén már meggondolandó, hogy ne válasszunk-e inkább mást ebédre....jó, nem mindenki van ezzel így, de úgy gondolom, sajnos nagyon sokakra igaz...

Ma csak kettecskén ebédeltünk itthon a kisfiammal, ezért gondoltam, hogy ez kerül az asztalra...gyorsan elkészíthető, így nem kellett az egész délelőttöt a konyhában töltenem. Alap esetben talán galuskával tálaltam volna, de mivel Botika imádja a tarhonyát, így erre esett a választásom, szerettem volna kedvezni neki...:-) 

Hozzávalók:

5 db főtt tojás
1 nagy fej hagyma
Só, bors ízlés szerint
2 ek őrölt piros paprika

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, a tűzről levéve belekeverjük a piros paprikát, felöntjük kb 3 dl vízzel. Sűrű pörköltalapot készítünk.

Beledobjuk a kockára vágott főtt tojást pár percig még összefőzzük, és már kész is az ebéd...:-) 

Tarhonyával tálaljuk.


2013. október 3., csütörtök

Házi készítésű ételízesítő

Mostanában nagyon rákaptam arra, hogy lehetőségeimhez mérten amit csak lehet házilag készítsek el...így hát nagyon megörültem, amikor a facebookon megláttam, hogy a vegetát sem bonyolult itthon elkészíteni.

Úgy gondoltam, mindenképp megpróbálom, hiszen így legalább biztos lehetek abban, hogy mi is az, amivel ízesítem az ételt, amit a családomnak adok...hogy az valóban valódi friss zöldségekből van mesterséges tartósítószerek nélkül...:-) 

Az alapanyagok összetétele, és azok aránya tetszőlegesen összeállítható, ízlés szerint, a lényeg, hogy 2 kg friss zöldség legyen. Én a következőkből állítottam össze:



Hozzávalók:

7 sárgarépa
2 petrezselyem gyökér
4 tv paprika
2 kápia paprika
1 zeller gumó
2 paradicsom
8 gerezd fokhagyma
3 kis fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem zöldje
1 csokor zeller zöldje
5 szál zellerszár
30 dkg só

Elkészítése:

A zöldségeket jól megmossuk, nagyobb darabokra felvágjuk. Erre csak azért van szükség, hogy beleférjen az aprító gépbe. Az eredeti recept szerint húsdarálóval kellett volna ledarálni, de én úgy gondoltam, aprítógéppel ugyanolyan jó lesz...:-) 


Ha készen vagyunk az aprítással, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ezt a mennyiséget két tepsibe tettem, és 50 fokos légkeveréses sütőbe tettem szárítani. 

Egyszerűbb lenne a dolgom, ha nyár lenne, kánikulában egyszerűbb, és gyorsabb a kiszárítása...de így is megoldható.

Mivel így elég hosszadalmas a művelet, kiegészítettem azzal, hogy pl. kenyérsütés után maradékhőre is betettem a sütőbe...:-) Így is eltartott 3 napig és egy tepsi tönkre is ment, mert véletlenül kint maradt, és nem volt elég meleg neki...

Ha kiszáradt, hozzákeverjük a sót, és az aprítógépben megpörgetjük pár körre...

Szóval, amire figyelni kell, ha nem nyári forróságban készítjük: 

  • Lehetőség szerint minden nap szárítsuk sütőben 50-60 fokon légkeveréssel, vagy ha így nem, maradékhővel
  • Gyakran kevergessük meg, minél hézagosabban legyen a tepsiben
  • Ne maradjon kint szobahőmérsékleten szárítás nélkül, mert megbuggyan( levet ereszt, és kellemetlen szaga lesz)
  • A sütővel óvatosan bánjunk, ha túl forró, megég, és megint csak használhatatlan lesz 



2013. október 2., szerda

Fasírozott

Nagyon szeretem a fasírozottat, egyetlen dolog miatt azonban igen ritkán készítettem, ez pedig nem más, mint az olajban való sütés...egyrészt egészségtelen, másrészt az egész lakást belengi az olajszag, harmadrészt macerás, ha esetleg nem úgy találom el, és leragad..:-)  és így az egyetlen dologból mindjárt három lett.

A napokban azonban hallottam, hogy másképp is lehet ezt sütni, így nem sokáig haboztam, hogy kipróbáljam...nagyon örülök neki, ezentúl csak így fogom elkészíteni...egyszerű, gyors, egészségesebb, nem kell olajban sütni...jah, és finom is...mi kell még?:-) 

Hozzávalók:

50 dkg darált hús
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tojás
só, bors ízlés szerint
1 tk őrölt piros paprika
1 csokor friss petrezselyem aprítva
10 dkg száraz kenyér beáztatva


Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverjük, az így kapott masszából gombócokat gyúrunk.

Kezünkkel kicsit lelapítjuk, megforgatjuk zsemlemorzsában. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, lekenjük olajjal, majd szép sorban beletesszük a fasírtokat. Tetejüket lepermetezzük kevés olajjal, és 200 fokos sütőben kb egy óra alatt megsütjük úgy, hogy félidőnél megfordítjuk őket.

Nagyon finom lett, viharos sikert aratott kis családom körében...:-)





2013. október 1., kedd

Olivás házi sajt bazsalikommal

Végre megint sikerült elcsípni a tejes autót, miután múlt héten nem voltam elég szemfüles, és lemaradtam róla...nagyon örültem neki, mert már készültem a következő sajtgyártásra.

Ezúttal nem írom le a házi sajtgyártás folyamatát, mivel azt már egy korábbi bejegyzésemben részletesen megtettem, ITT megtalálható, azok kedvéért, akik korábban nem olvasták...:-)  Tulajdonképpen ugyanígy készítettem el most is, csak az ízesítése volt más.

A korábbi fokhagymás helyett ezúttal 5 szem fekete olivát és 4 levél felaprított bazsalikomot használtam ízesítőnek...fantasztikus lett!! A mediterrán ízek kedvelőinek kihagyhatatlan...kötelező kipróbálni!:-)