Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2014. április 14., hétfő

Borsos tokány

Nagyon szeretjük a tokányféléket, a borsos verziót azonban mostanában nem készítettem, ennek az az oka, hogy tartottam tőle, hogy a gyerekek majd nem eszik meg, mert erős lesz nekik. Mivel ma készült más is, úgy gondoltam, megpróbálom, ha nem ízlik nekik, esznek mást...vegül aggodalmam feleslegesnek bizonyult...:-) 

Hozzávalók:

1 kg sertés lapocka
2 fej vöröshagyma
2 szelet füstölt sonka
Kevés olaj
1 fej fokhagyma (lehet kevesebb is)
Bors
Liszt a habaráshoz

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát és a sonka kockákat kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felcsíkozott húst és fehéredésig pároljuk. Hozzáöntünk 1,5 dl vizet és puhára főzzük.

Amikor jó omlós a hús, behabarjuk.  1 ek lisztet összekeverünk 20-30 ml vízzel és besűrítjük vele a tokányt. Ha túl sűrű lenne, adhatunk hozzá kevés vizet.


2014. április 13., vasárnap

Fokhagymás sovány kacsamáj

Nagyon gyakran kerül ez nálunk terítékre, bármilyen májból készíthető, legtöbbször sovány kacsamájból, mint ezúttal is, de sütöttünk már csirke vagy sertés májból is.....:-) 

A recept anyukámtól származik, ő erős őrölt paprikával szokta csinálni, most a gyerekek miatt vegyesen készítem, egy részét édes paprikából...:-) 

Hozzávalók:

1 kg csirkemáj
Liszt
Olaj a sütéshez
1 fej fokhagyma
1 ek őrölt paprika

Elkészítése:

A májat megforgatjuk lisztben, majd bő forró olajban alacsony lángon megsütjük.

Az olajba, amiben sült a máj, belezúzzuk a fokhagymát, beleszórjuk a paprikát, és megforgatjuk benne a májat. Tálalásig benne is hagyjuk.



2014. április 12., szombat

Fűszeres sült camambert

Bevásárlás közben ránéztem a camambert sajtra, és eszembe jutott, milyen régen is készítettem sült sajtot....és mivel nagyon szeretjük a kislányommal, így mindjárt dupla adagot sütöttem. 

Nagyon egyszerű elkészíteni, gyorsan kész és nagyon finom...csak ajánlani tudom mindenkinek!!:-) 

Hozzávalók: 1 főre

1 camambert
Kakukkfű
Oregánó
Frissen őrölt fekete bors
1 gerezd fokhagyma
Chili fűszerolaj
Oliva olaj

Elkészítése:

Egy nagyobb darab alufóliára kevés oliva olajat csurgatunk. Rátesszük a camambert sajtot. Mindkét oldalát sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint. Aki szereti, chilis olajat permetezhet rá, nagyon finom lesz tőle. 

Késsel 4-5 helyen bemetszük a sajt tetejét. Ahány metszést ejtünk rajra, annyj felé vágjuk a fokhagymát és a megtűzdeljük  vele a sajtot a vágásokba.

Az alufólia 4 csücskét összefogjuk, batyut formázunk belőle. 200 fokos sütőben 20 percig sütjük.


2014. április 10., csütörtök

Fejes saláta, mint saláta....csak, mert szeretem

...olyannyira, hogy az ősszel ültettünk egy csomó palántát abba a pár négyzetméteres kis kertecskénkbe...és íme, ilyen szépre nőttek. Már nagyon vártam, hogy lehessen szedni, nem tudok betellni vele...:-) 

Ezúttal vacsorára a fasírt mellé készítettem köretnek...:-) 


Hozzávalók:

1 fej saláta
4 cl 10%-os ecet
2 dl víz
12 szem édesítő tabletta

Elkészítése:

A salátát leveleire tépkedjük, jó alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, tálba tesszük.

Az ecetben feloldjuk az édesítőt, hozzáöntjük a vizet, meglocsoljuk vele a salátát.



2014. április 4., péntek

Medvehagymás fűszersó

Próbálok minél több módját találni arra, miként lehetne ezt a számomra annyira kedves növényt télre eltenni...ezt a fűszersós változatot most próbálom először, nagyon kíváncsi vagyok, hogy válik majd be...:-) 

Mivel nincs még odakint annyira meleg, hogy az a növény szárítására alkalmas lenne, a sütős megoldást pedig inkább hanyagolom, így ezúttal is a kazán mellett szárítottam, beletelt pár napba, de nem sietünk sehová, így is elkészült...:-) 



Hozzávalók:

20 dkg friss medvehagyma
50 dkg finom szemcsés tengeri só

Elkészítése:

Bár a Maria Treben könyvben azt olvastam, nem mossuk meg szárítás előtt a növényeket, én azért alaposan megmostam, elvégre mégiscsak az erdőből szedtem a leveleket...

Tiszta konyharuhára tesszük a megmosott medvehagyma leveleket, hogy lecsöpögjnek. Széttépkedjük, majd aprítógépben apróra vágjuk a leveleket. Két papírtányérra tesszük, majd jó meleg helyen kiszárítjuk. Mint azt fent már említettem, én a kazánnál szárítottam. 2-3 nap alatt tökéletesen megszáradt.

Ismét aprítógépbe tesszük , apránként adjuk hozzá a sót, miközben jó alaposan átdaráljuk.  Üvegbe öntve tároljuk.

2014. április 3., csütörtök

Diétás pitypangméz

Maria Treben Egészség Isten patikájából címűkönyvében találkoztam ezzel a receptel még nagyon-nagyon régen...szinte minden évben készítünk pár üveggel, amikor virágzik a gyermekláncfű. Tegnap, amikor kint voltunk a gyerekekkel az udvarba, láttam, hogy épp egy főzetre való van az udvarunkban...ideális hely, mert nem benzingőzös környék. Fontos, hogy olyan helyről gyűjtsük be a virágokat, amerre nem járnak autók. 

Arra figyeljünk, hogy akkor álljunk neki, ha van időnk rá, mert kb 4-5 órát kell főnie, hogy elég sűrű legyen. De azt is megtehetjük, hogy több ütemben főzzük.

A sötét színe ne riasszon el, a gyümölcscukortól barnult így be. :-) Ízre nagyon finom...:-)



Hozzávalók:

2 marék pitypang virág
1 kg gyümölcscukor
1 l hideg víz
1 db karikára vágott citrom

Elkészítése:

A virágokat jó alaposan mossuk meg, majd öntsük fel a vízzel és tegyük fel főni. 



Amikor már bugyog, vegyük le a tűzről és hagyjuk egy éjszakát állni a főzetet.'


Másnap szűrjük le, és jól nyomkodjuk ki szitán keresztül a virágokat. Tegyük bele a gyümölcscukrot és kezdjük el főzni. Arra ügyeljünk, hogy a legalacsonyabb fokozaton legyen a tűzhely...jó sokáig tart, amíg besűrűsödik.Néha-néha keverjünk rajta.





2014. április 1., kedd

Medvehagyma krémleves krutonnal

A hétvégi medvehagyma szüret alkalmával félretettem egy adagot, hogy megpróbálkozom levest főzni belőle...még sosem próbáltam, mégcsak nem is ettem, úgyhogy abszolút lutri alapon álltam neki...:-)  mondjuk az is igaz, hogy szemernyi kétség sem gyötört a sikert illetően, hiszen a növényt nagyon szeretjük, miért ne lenne jó a leves belőle?

És valóvan...nem csalódtam, sőt, még kevésnek is tartottam...dupla adag is elfogyott volna pillanatok alatt...Krutonnal isteni finom volt...:-)

Hozzávalók:

20 dkg medvehagyma
4 szál póréhagyma
5 dkg vaj
4 herezd zúzott fokhagyma
2 db kockára vágott közepea burgonya
1 ek liszt
1 l víz
2 tk vegeta
1,5 dl főzőtejszín
Só, bors, ízlés szerint

Elkészítése:

A póréhagymát szeletekre vágjuk, a medvehagymát darabokra tépkedjük, vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a krumplit. Fedő alatt pároljuk pár percet, majd rászórjuk a lisztet és felöntjük vízzel. Vegetával ízesítjük.

Addig főzzük, amíg megpuhul a krumpli. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és botmixerrel pépesítjük.  Ízlés szerint sóval, borrsal ízesítjük.  Krutonnal tálaljuk.


Kruton, azaz pirított kenyérkocka házilag

Krémlevesek elengedhetetlen hozzávalója, sőt mi még a bableveshez illetve a savanyú krumplileveshez is szoktunk készíteni...általában sosem elég, amióta Dorka ráérzett az ízére, csak akkor jut nekem is, amikor ő nincs itthon...:-) 

Hozávalók:

10 dkg szikkadt kenyér
3 ek olaj

Elkészítése:

A kenyeret apró kockákra vágjuk és az olajban állandó kevergetés mellett ropogósra sütjük.